lauantai 16. tammikuuta 2016

Jacques Bonnett: Kirjaston henget



"Ja Umberto Eco sanoo tämän kummallisuuden: ´Jos Jumala olisi olemassa, hän olisi kirjasto.´"

Bonnett, Jacques: Kirjaston henget
Julkaistu: 2011
Alkuperäinen julkaisu: 2008
Alkuperäinen nimi: Des bibliothéques pleines de fantomes
Mistä maasta: Ranska
Suomentanut: Jyrki Kiiskinen
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi
Sivumäärä: 142

Kirjan takakannessa luvataan, kuinka kirjassa on kiehtovaa kuvausta ja nautinnollista sukellusta lukemisen maailmaan. Miellyttävän tekstin sijasta huomasin lukevani vaikeaselkoisia vieraskielisiä nimiä ja lainauksia lainauksien perään. Ajattelin luovuttaa, sillä kirja vaikutti todella tylsältä. Päätin kuitenkin antaa kirjalle mahdollisuuden ja keskityin sen sanomaan viittauksien takana. Kirjan rytmiin päästyäni huomasin hymyileväni monille ajatuksille, sillä ne olivat niin osuvia.

"Syntyi kunnianhimo nauttia elämästä lukemalla kaikki kirjat. Se oli yhtä arvokasta kuin mikä tahansa muukin." (s. 21)

Kirja käsittelee muun muassa oman kirjaston perustamista, kirjojen keräilyä, kirjahyllyjen järjestelyä, Internetin vaikutusta kirjoihin, lukutyylejä, lukupaikkoja ja muistiinpanojen tekemistä lukiessa. Siinä pohditaan, mistä ja miksi kirjat hankitaan omaan kirjastoon, mitä kirjoja lukee ja miksi, sekä kuinka kirjojen lukija tekee listoja luetuista ja lukemattomista kirjoista. Pidin ajatuksesta, että uteliaisuus ruokkii lukuhaluja. Mielestäni oli huvittavaa, että riidoissa keskenään olevien kirjailijoiden teoksia ei oikein uskaltaisi laittaa vierekkäin. Mielenkiintoista oli pohdinta, jonka mukaan elämäkerrat ovat vain yksiä tulkintoja jonkun elämästä, kun taas fiktiivisistä hahmoista tiedetään kaikki faktat. Olin samaa mieltä siitä, että Internet ja tv-ohjelmat vievät aikaa kirjojen lukemiselta. Ikävintä oli lukea kirjojen tuhoa käsitteleviä sivuja. Pystyin kauhuissani kuvittelemaan kirjoja syövät madot ja rotat sekä tuhopoltot.

"Mutta lukeminen avartaa rajallista todellisuuttamme ja tekee mahdolliseksi tunkeutua kaukaisiin aikoihin, vieraisiin tapakulttuureihin, sydämiin, ajatuksiin, inhimillisiin motiiveihin jne. Miten lopettaa lukeminen, kun kerran tarjoutuu mahdollisuus paeta ympäristöä, joka on määritelmällisesti ahdas?" (s. 34)

Voin suositella kirjaa vain kirjaharrastajille.


Helmet lukuhaaste 2016: 6. Kirjastosta kertova kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!