perjantai 29. syyskuuta 2023

Agatha Christie: Hiirenloukku

Kolme sokeaa hiirtä tarinassa vastanainut Davisin pariskunta perustaa perintökartanoon Monkswell Manor täysihoitolan. Sinne saapuu lumipyryn keskeltä neljä vierasta: rouva Boyle, majuri Metcalf, herra Wren ja ulkomaalainen herra Paravicini. Ei aikaakaan kun täysihoitola on lumen saartama. Radiossa ilmoitetaan, että nainen on murhattu Lontoossa. Kolme sokeaa hiirtä juosta vilistää. Berkshiren poliisista saapuu hiihtäen ylietsivä Trotter ilmoittamaan, että poliisin saaman vihjeen mukaan murhaajan seuraava uhri on täysihoitolassa. Mutta niin on murhaajakin. Vaan tämäpä leikkasi hännät poikki.

Tarina on jännittävä. Agatha Christie taitaa suljetun paikan mysteerin. Kiehtovinta tarinassa on hyytävä lastenloru kolmesta hiirestä. Lorua on käytetty ansioituneesti tehokeinona myös kirjassa Eikä yksikään pelastunut, mikä on lempikirjani. Täytyy todeta, että loppuratkaisu ei tällä kertaa onnistunut yllättämään. Sen verran on tullut näitä kirjoja luettua.

Mittanauhamurha on lyhyt tarina murhatapauksesta, jonka neiti Marple ratkaisee kiinnittämällä huomiota niinkin pieneen asiaan kuin nuppineulaan. Täydellisen palvelijan tapaus on kerta kaikkiaan nerokas. Neiti Marple on selvillä rikoksesta ennen kuin se on edes tehty. Asettelu on kiehtova. Kaksi ikäneitoa asuvat vuokra-asunnossa. Toinen heistä makaa luulosairaana vuoteessa ja toinen vastaa pyyteettömästi sisarensa jokaiseen oikkuun. Talonmiehen tapaus kertoo tohtori Haydockista, joka antaa käsikirjoituksensa neiti Marplen luettavaksi. Tarinassa tuhlaajapoika palaa kotikyläänsä morsian mukanaan. Talonhoitaja pelottaa naista kirouksillaan. Lopulta joku kuolee. Neiti Marple tulkitsee sen murhaksi. Lopussa fiktio kohtaa faktan. Huoneisto neljännessä kerroksessa on tarina seurueesta, joka saapuu yöllä takaisin huoneistoon, mutta se onkin alakerran naapurin ja siellä on ruumis. Hercule Poirot ilmestyy yläkerran huoneistosta ratkomaan tapausta. Johnnie Waverlyn seikkailu kertoo lapsen kidnappauksesta, jonka Hercule Poirot tietysti ratkaisee Hastings seuranaan. Kaksi tusinaa mustarastasta on tarina miehestä, joka ruokailee ravintolassa joka tiistai ja torstai, mutta yhtäkkiä hän ilmestyy paikalle myös maanantaina, minkä jälkeen ei enää koskaan. Hercule Poirot tutkii murhatapausta ja on erityisen kiinnostunut siitä, mitä mies on syönyt. Lemmen salapoliisit kertoo tapauksesta, jossa mies löydetään murhattuna. Paikalla olijat ovat hanakoita tunnustamaan syyllisyytensä suojellakseen toisiaan, mutta kuka on oikea syyllinen.

Nokkelasti kirjoitettuja tarinoita, jotka lukee nopeasti, kun haluaa kiihkeästi tietää murhaajan henkilöllisyyden. Onko syyllinen rakastajatar? Tuomari? Keittäjä? Vai tietenkin hovimestari? Agatha Christien kirjoittamat tarinat ovat ihanaa todellisuuspakoa vanhahtavaan brittiläiseen maailmaan, jossa murhatapauksista keskustellaan tunnekuohun vallassa pitsiliinoja leyhytellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!