sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Paula Hawkins: Kuin kytevä tuli

Mies löytyy murhattuna asuntolaivasta Lontoossa. Naapurilaivassa asustava Miriam löytää ruumiin. Miehen luona yökylässä käynyt ja yltä päältä veressä paikalta poistunut Laura joutuu poliisien kuulusteluun. Hautajaisten järjestelystä vastuun saa kantaakseen miehen täti Carla. Hän tyhjentää parhaillaan sisarvainaansa asuntoa, jonka naapurissa asustaa tarkkanäköinen vanhus Irene, joka rakastaa dekkareita. Ei kuitenkaan Carlan aviomiehen Theon romaaneja. Regentin kanavan varrella asuvien ihmisten elämät limittyvät ja lomittuvat toisiinsa niin huimin juonenkääntein, että loppua kohden on vaikea päätellä, kuka loppujen lopuksi on syyllinen murhaan. Kenen sisällä pitkään kytenyt liekki on viimein leimahtanut?

"'Janine, ei kaikki elämässä voi olla hauskaa. Välillä täytyy olla aikuinen.'
'Eikä aikuisilla varsinkaan saa olla hauskaa, herra paratkoon.'" (s.69)

Naisten elämäntarinat ovat täynnä onnettomia tapahtumia ja sadistisia ihmisiä. Elämä on kohdellut heitä kokonaisvaltaisesti kaltoin. Heidän ulkonäköään on arvosteltu. Heitä on syrjitty iän, lapsettomuuden tai terveydentilan vuoksi. Heitä on syyllistetty tapahtumista, jotka eivät ole olleet heidän vikansa. He ovat kokeneet asioita, joista heille on jäänyt traumoja. Heidän sisällään kytee sellaisia tuskanliekkejä, että sitä ihmettelee, miten naiset eivät ole jo aika päiviä sitten syttyneet palamaan. Kaiken pahan on pakko purkautua jossain vaiheessa ja jollain tavalla ulos. Kirjan juoni kulkee ajallisesti edestakaisin ja henkilöstä toiseen pomppien. Lukijan täytyy koko ajan olla tarkkana. Herää myös epäilyksiä, missä määrin naisten muistikuviin voi luottaa. Naisia kohtaan tuntee myötätuntoa, joka seuraavassa hetkessä muuttuu vihaksi, joka puolestaan hampaiden kiristelyksi naisten puolesta. Mikään ei ole mustavalkoista. Naiset ovat ajautuneet tilanteeseensa tahtomattaan, mutta herää ajatus, olisiko jossain kohtaa kierteen voinut pysäyttää. Olisiko katkeruuteen jäämisen sijasta voinut valita anteeksi annon? Jokainen kuitenkin loppujen lopuksi hallitsee itse omaa elämäänsä.

"Katkera pimeys tiivistyi hänen sisällään, kun hän näki avuttoman epätoivon vallassa siihen asti rajattomien tulevaisuudennäkymien sulkeutuvan." (s.71)

2 kommenttia:

Kiitos kommentista!