lauantai 9. helmikuuta 2019

Teatterin aika: Fingerpori

© Helsingin Kaupunginteatteri

Pääsin Helsingin kaupunginteatterilta saadulla kutsuvieraslipulla Fingerpori -näytelmän ensi-iltaan Studio Pasilaan torstaina 7.2.2019. Samannimisestä sarjakuvasta tuttu Heimo Vesa (Jari Pehkonen) saa kaupunginjohtaja Homeliukselta (Antti Timonen) tehtäväkseen kuvata Fingerporista videon. Tavoitteena on Stadin kanssa tehtävän kuntaliitoksen estäminen ja Fingeporin omaperäisyyden esilletuominen. Lavalle asteleekin koko joukko eriskummallisia henkilöitä vanhuudenvaivoista kärsivästä Mustanaamiosta (Pekka Huotari) esittelyn järjestäneeseen Asko Vileniukseen (Pekka Huotari). Luonnollisimmin sanaleikkeihin pohjautuvia vuorosanoja latelee Rivo-Riitta (Sanna Saarijärvi). Hän on kuin suoraan sarjakuvasta revitty hahmolle tyypillisine asentoineen ja sutkautuksineen. Hahmot osaavat olla yhtä aikaa sekä räävittömiä että sympaattisia. Etenkin Homeliusta käy hupaisalla tavalla sääliksi, kun hän joutuu jatkuvasti sutkautustensa johdosta virheellisiin lööppeihin.
© Helsingin Kaupunginteatteri

Mukana on vanhoja tuttuja sarjakuvastrippejä (enimmäkseen niitä rivoimpia), mutta myös poliitikkojen imitointia. Pertti Jarlakin saa oman osansa. Huvittavin ja pirtein tapaus on alati laulava Mikko Alatalo (Juha Jokela).

Lavastus ja puvustus ovat sarjakuvamaisen värikkäitä. Yritin väliajalla keksiä, kuinka näyttelijät onnistuvat niin nopeasti asujen vaihdoissa, sillä hahmoja on näyttelijää kohti enimmillään 16(!).

Fingerporilaiset eivät höpise lavalla ainoastaan itsekseen, vaan ottavat aika ajoin kontaktia yleisön kanssa. Heimo puhuttelee yleisöä alusta alkaen ja ojentaa kerran videokameransa eräälle eturivissä istuvalle (epä)onnekkaalle pyytäen häntä videokuvaamaan kertomuksensa.

Poikkea toki Fingerporiin! Sinne pääsee metrolla Mordorin kautta (varo örkkejä).

1 kommentti:

  1. Kävin eilen katsomassa Fingerporin ja tykkäsin todella paljon. Esitykseen oli saatu jäämään sarjakuvamaisuus ja asut ovat todella huiput. Fingerpori on aivan parasta komediaa väsyneelle ihmiselle. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!