sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Minna Rytisalo: Lempi"Muuta ei ole kuin tämä, sen mukaan elä."

Rytisalo, Minna: Lempi
Julkaistu: 2016
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: Gummerus Kustannus Oy
Sivumäärä: 234


Sota muuttaa kaiken. Vastavihitty kauppiaan tytär Lempi joutuu jättämään aviomiehelleen Viljamille jäähyväiset, kun mies lähtee sotaan. Häntä jää auttamaan vain aputyttö Elli. Miehiä kuolee rintamalla ja saksalaiset heilastelevat kotiin jääneiden naimattomien naisten kanssa. Sillä tiellä on Siskokin, joka oletti pääsevänsä ennen Lempiä naimisiin Maxinsa kanssa. Max haluaa odottaa, että he matkustaisivat Hampuriin. Kukaan ei osaa sanoa, mitä sodassa tai sen jälkeen tapahtuisi - minne käsky kävisi. Kaikkien täytyy vain luottaa omaan vaistoonsa ja rakkauteen.

"Se mitä meillä oli, oli täyteläistä ja täydellistä täällä, missä hullut hallitsevat ja tuho kulkee maasta toiseen, hävittää kaiken hyvän, ihmisten pahuus saa voimaa joukkojen huumasta. Mihin sellaista pääsisi pakoon, ei mihinkään." (s.44)

Viljami, Elli ja Sisko kertovat vuoron perään sodan aikaisista ja sen jälkeisistä tapahtumista, joiden keskiössä on Lempi sekä häneen kietoutuva kunkin oma kohtalo. Kokemuksista selviää, kuinka ihmiset näkevät toisensa eri tavalla riippuen siitä, mistä asemasta heitä katsovat. Ihminen on erilainen ollessaan puolisonsa, lastensa, ystäviensä tai työtovereidensa kanssa. Kukaan ei voi koskaan nähdä toisesta kaikkia puolia.

"Sinä olit värikäs ja outo lintu meidän tavallisessa pihakoivussa, eikä navettaliina sopinut sinun päähäsi johon kuului valkolakki." (s.34)

Tekstistä huokuu tuska ja kärsimys sekä elämän epäreilu sattumanvaraisuus. Lopussa herää toivo uuden aikakauden paremmuudesta. Menneisyyttä on turha haikailla ja nostalgisoida, sillä sinne ei ole enää palaamista.

"Miten turhaa on taistelu, isänmaa, tappaminen. Minä olen tässä, on yö, mutta pimeää ei ole, yön lepoa ei ole. On loputon, huutava hiljaisuus, räjähdys joka repii, raastaa minut rikki -" (s.50)

"Peilistä katsoo vanha ihminen, eikä kukaan enää sano, että olisin hyvin säilynyt ikäisekseni. Se, miltä sisällä tuntuu, on kuitenkin ihan samaa kuin nuorempana." (s.190)


Helmet lukuhaaste 2017: 34. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt

100 suomalaista kirjaa: 19/100

6 kommenttia:

 1. Hyvin sanottu tuo, miten kirja muistuttaa, ettei menneisyyden perään haikailu auta - että on parempi keskittyä nykyhetkeen ja tulevaan. Tuota viestiä kirja huokuu erittäin vahvasti.

  VastaaPoista
 2. Tämä oli vahvojen naisten kirja. Nautin kirjan joka sanasta ja joka lauseesta. Uusi kirja on kuulema tulollaan. Jännittyneenä odotan yhtä upeaa kerrontaa.

  VastaaPoista
 3. Vahva esikoinen! Lempin hyppysiini saatuani, en malttanut jättää sitä kesken. Tarinan tunnetila jäi ympärille leijumaan ja kietoi vaippaansa pitkäksi aikaa. Uusi kirja on hieno uutinen;)

  VastaaPoista
 4. Tämä kirja osoitti kertaheitolla, miten lahjakas kertoja ja kirjoittaja Rytisalo on. Minäkin odotan innolla hänen tulevaa kirjaansa.

  VastaaPoista
 5. Ihanasti valikoituja sitaatteja! Kuvaavat hyvin Rytisalon kieltä ja tyyliä. Hyvä bloggaus myös siksi, ettet tosiaan paljasta juonesta mitään. Odotan kyllä muiden kommentoijien tavoin paljon sitä, että Rytisalo jatkaa kirjoittamista.

  VastaaPoista
 6. Luin tämän jonkin aikaa sitten, ja tarina jäi pitkäksi aikaa mieleen! Tämä oli kyllä koskettava kirja, ja innolla odottelen Rytisalolta lisää luettavaa :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!