maanantai 20. marraskuuta 2023

Kuparikettu & Heikki Saure: Noitakirja

Kuparikettu ja Heikki Saure kertovat kirjassa oman henkilökohtaisen näkemyksensä noituuden historiasta ja nykytilasta. Heidän tavoitteenaan on ollut kirjan avulla palauttaa noitavainojen uhrien kunnia. Kaikki alkaa noituuden määrittelyllä. Noita on alkujaan Sauren mukaan tarkoittanut tietäjää ja parantajaa. Hän on ollut ryhmänsä kulttuuriperinteen ylläpitäjä. Sauren käsittelyssä ovat muun muassa noin 7000-3000 vuotta vanhat kalliomaalaukset, loveen lankeaminen, haltioissaan oleminen, loitsuperinne, yrtit, parantaminen, noituminen, voimien mittelö ja lääkäri ja Kalevalan kokoaja Lönnrot.

"Sanat eivät vain tarkoita jotain, vaan ne ovat maagisesti yhteydessä toisiinsa. Loitsuissa on voimaa, jota on kutsuttu väeksi." (s.132)

Kirja kritisoi kristinuskoa kansanperinteen tuhoamisesta ja demonisoimisesta. Siinä todetaan, että noitavainot ja kansanperinteen pyhien muuttaminen pahaksi toimivat kristinuskon väkivaltaisen käännytystyön ja vakiinnuttamisen välineenä. Kristinusko asetti omat juhlansa ja omat kirkkonsa niille paikoille, missä ennen oli ollut jotain muuta. Julkiset teloitukset toimivat kansanvalistuksena, ja teloitettujen noitien omaisuus siirtyi kätevästi viranomaisille. Kirja saa pohtimaan, mitä tarinoita Suomen alueella aikoinaan kerrottiin ja mitä juhlia juhlittiin. Kirjan mukaan nykyään kuka vain voi uskoa mihin vain ja oman uskomuksensa piiriin voi ottaa haluamiaan vaikutteita eri kulttuureista. "Ei ole kirkkoa eikä komiteaa, joka määräisi, mihin ja miten pitää uskoa, miten sitä pitäisi harjoittaa ja millaisia rituaaleja saa tehdä ja millaisia ei." (s.241) Mutta silti vieläkin "monet ovat joutuneet kätkemään oman noituutensa ennakkoluulojen, halveksunnan ja uhkailujen takia." (s.9)

"Äärikristittyjen vihapuhe on silti ikävä ja laaja ilmiö. Se on henkistä väkivaltaa, joka loukkaa ja satuttaa eri tavoin tuntevia, uskovia ja ajattelevia." (s.124)

Nykynoituus pohjaa historiaan, mutta suuntaa tulevaisuuteen. Kirjassa todetaan, että ilmastonmuutos on saanut ihmiset kiinnostumaan luonnosta, luonnonuskonnoista, luonnonfilosofiasta, kestävästä kehityksestä, ekologisesta elämäntavasta, eläinten oikeuksista ja luonnon pyhistä paikoista. Kenties ihmisillä on tarve katsoa sisimpään ja löytää elämälle merkitys sukupolvien jatkumosta, kadonneesta kulttuuriperinnöstä ja alkujuurista. Noituuden ja/tai meedion avulla voidaan myös auttaa ja ohjata muita ihmisiä. Ennen uskottiin tonttuihin ja haltijoihin, kun taas nyt henkioppaisiin ja voimaeläimiin. Aiemmin oli transsi, nyt meditaatio, unien näkeminen, manifestointi ja mielikuvamatkat. Lukija saa ohjeita, kuinka tulla noidaksi ja millaiseksi noidaksi voi suuntautua. Noituuden kliseet luuta, taikasauva, loitsut, noidanhattu, pata ja kissa saavat kirjassa myös oman osansa.

"- esineitä olen kyllä ripotellut sinne tänne, niin kotiini kuin työpaikallenikin." (s.228)

Kirjan teksti on mielestäni subjektiivista ja enemmän mielipiteisiin kuin faktoihin pohjautuvaa. Kirjaa on goodreadsin arvioissa kritisoitu naiseuden määritelmästä, kritiikin puutteesta ja kulttuuriseen omimiseen kannustamisesta. En henkilökohtaisesti pidä kirjan tavoitteesta palauttaa noitavainojen uhrien kunnia, etenkin kun tutkimusten mukaan jokainen uhri ei kokenut itseään noidaksi. 

-

Olen tänä vuonna tutustunut niin sanottuihin uususkontoihin ja uuspakanallisuuteen, sillä olen kohdannut elämäni eri osa-alueilla uushengellisiä ihmisiä. Mielestäni on yleissivistävää ymmärtää, mihin kanssaihmiset uskovat. Olen lukenut tietokirjoja astrologiasta, tarot-korteista, kansanuskosta, kansantarinoista, noitavainoista, eläinsaduista, kummituksista, esoteriasta ja okkultismista, yliluonnollisista kokemuksista, salaliittoteoreetikoista, spiritismistä ja magiasta. Olen kaiken lukemani jälkeen vähän taas viisaampi, mutta edelleen vahvasti sitä mieltä, että oma uskonto tai elämänkatsomus on jokaisen ihmisen oma asia, joka liittyy ihmisen henkilökohtaiseen elämään vapaa-ajalla (kts mm. Astrologiaa epäilijöille). Työpaikka pitää olla vain työtä varten. Ihminen on palkattu tekemään tietty työ. Hän on silloin työroolissa. Häntä ei ole palkattu levittämään omaa elämänkatsomustaan. Työpaikalla työskentelevillä täytyy olla työrauha. Sen täytyy olla paikka, jossa ei tarvitse kokea hengellistä propagandaa. Työpaikalla on tarkoitus keskustella työhön liittyvistä asioista ammatillisesti. Asiakkaita tulee palvella ja ohjata työnantajan ohjeita noudattaen. Taukotilan tulee olla taukoa varten, ei hengellisen mielipidevaikuttamisen paikka. Mielestäni yrittäjäksi ryhtyminen on oivallinen valinta ihmiseltä, joka kokee hengellisyyden määrittelevän jokaista elämän osa-aluettaan ja vaikuttavan kanssaihmisten kanssa kommunikointiin. Jatkan varmasti tutkimuksiani aiheen parissa vielä tulevana vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!