sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Anu Holopainen: Ihon alaiset

Nuoret elävät maailmassa, joka pyörii ulkonäön ja seksuaalisuuden ympärillä. Kauneusleikkauksista on tullut normi. Tietyissä ammateissa vaaditaan tiettyä ulkonäköä. Nuoret eivät tee töitä jäätelönmyyjinä tai lapsenvahteina, vaan strippareina luomuclubilla tai prostituoituina auton takapenkillä. He saattavat jakaa tilanteesta aiheutuvia tuntojaan blogissaan ja sen kommenteissa - joko puolesta tai vastaan. Ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta käy kauneusleikkauksissa, kohdellaan kuin vanhan ajan sirkusfriikkejä. Osa nuorista saa tilanteesta tarpeekseen ja yrittää vaikuttaa päättäjiin mielenosoitusten avulla.

Kirja käsittelee nuorten elämää koskettavia asioita kuten kiusaamista, ulkonäön pohtimista ja vanhempien avioeron läpikäyntiä. Vanhempien kanssa tulee riitoja kasvatusmenetelmistä. Joidenkin nuorten vanhemmat eivät päästä lapsiaan kauneusleikkauksiin eettisistä syistä, mikä vaikeuttaa lasten urakehitystä, sillä ilman muokkauksia lapsi ei pääse opiskelemaan ja sitä kautta hyväpalkkaisiin töihin. Joillakin perheillä ei edes ole varaa kauneusleikkauksiin. Elämä on eriarvoista, mikä saa osan nuorista radikalisoitumaan. Nuoret joutuvat kokemaan rankkoja asioita liian varhain. He ovat vielä lapsia, joiden naiviutta käytetään hyväksi.

Kirjassa ollaan intensiivisesti nuoren ihmisen ihon alla. Hänen ajatusmaailmaansa ja tekojensa syitä kuvataan uskottavasti. Nuorten ajatusmaailma saa aikuisen ihmisen hämilleen. He haluavat pärjätä yksin ja luoda omat näkemyksensä maailmasta. He haluavat uskoa hyvään, vaikka ovatkin tietoisia maailman nurjasta puolesta. Nuoret uskovat parempaan tulevaisuuteen ja saattavat kärsiä luottaessaan sokeasti vääriin aikuisiin, jotka haluavat vain hallita ja johtaa harhaan.

Kirja saa nuoren lukijan varmasti pohtimaan kirjassa käsiteltyjä aiheita. Se ei ole liian osoitteleva ja nuorta lukijaa maailman vaaroista varoitteleva. Se on sopivan mittainen ja vetävä kiinnostaakseen nuoria.

2 kommenttia:

 1. Katsoin dokumentin kiinalaisista kauneusleikkauksista. Sekin on mennyt kohtuuttomuuksiin, siellä pitkät, hoikat ja muokatut ihmiset valitaan työpaikkoihin. Niinpä nuorille tehdään kivuliaita raajojen pidennyksiä ja kasvomuokkauksia. Aika hurja dokumentti. Varsinkin se raajojen pidennys.
  Tämä kirja oli outo, mutta kasvoleikkaukset, rintaimplantit ja kehonmuokkaukset ovat tätä päivää. Ainakin hiuksia värjätään ja hampaita korjataan ja valkaistaan, ripsiä pidennetään, ihoa tatuoidaan. Luultavasti ihminen on aina muokannut ulkonäköä varhaisista kasvomaalauksista lähtien. Ketään ei saisi kuitenkaan pakottaa muokkaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennyt Kiinan tilanteen olevan noin paha. Kuulostaa kamalalta. Ihmisen halu muokata kehoa on hämmentävä. Varsinkin, jos yhteisö vaatii kaikille sen jäsenille samoja muokkauksia.

   Poista

Kiitos kommentista!