perjantai 14. elokuuta 2020

Salla Simukka: Lukitut"Tämä on meidän tarinamme"

Simukka, Salla: Lukitut
Julkaistu: 2020
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: Tammi
Sivumäärä: 284


Metsäjoen vankila täyttyy 16-17-vuotiaista nuorista, joiden oletetaan tulevaisuudessa tekevän rikoksen. Heidän on tunnustettava tuleva rikoksensa ja kaduttava sitä ennen kuin he täyttävät kahdeksantoista vuotta, jotta heidät voidaan vapauttaa vankilasta. Muussa tapauksessa he joutuvat kärsimään rangaistuksensa. Muunsukupuolinen Vega tarkkailee vankilan elämää etäältä, tummaihoinen Kaspian selviytyy rustaamalla runoja ja Kiinasta adoptoitu kurvikas Meea hakee seuraa Johanneksen kanssa seurustelevasta Oliverista, joka tulee helposti toimeen kaikkien kanssa. Johannes on kovia kokenut alkoholistiperheen poika, kun taas Oliver on rikas ja välitön. Nuoret yrittävät parhaansa mukaan sopeutua vankilassa elämiseen ja keksiä syytä sinne joutumiseen. Tilanne tuntuu epäreilulta. Jokainen heistä haluaisi kapinoida ´systeemiä´ vastaan. Kukaan heistä ei osaa odottaa, että joku heistä kuolisi sen vuoksi.

" - Sä et näytä...
Johannes nielaisi lauseen loppuun ja näytti nololta.
- Runopojalta? Miltä ne sitten näyttää? Kaspian haastoi." (s.61)

Vankilan kasvottomat vartijat kontrolloivat nuorisoa uhkaamalla heitä rangaistuksilla. He ovat pakottaneet nuoret yhteen ja samaan tilaan, saman tehtävän äärelle. Nuoret eivät suostu lokeroitaviksi. He haluavat itse määritellä itsensä. He muodostavat omia ryhmiään, jotka reagoivat tapahtuneeseen omalla ainutlaatuisella tavallaan. Nuorten ihmisten ajatusmaailma on maailmoja syleilevää. He ajattelevat tietävänsä kaikesta kaiken ja olevansa kaiken yläpuolella, vaikka todellisuudessa he ovat vasta oman minän rakentamisen ja maailman ymmärtämisen alkumetreillä. He ovat niin kiinni itsessään, että eivät näe, mitä ympärillä oikeasti tapahtuu. Heistä omat ongelmat tuntuvat maailman tärkeimmiltä, vaikka tosiasiassa muita ei heidän asiansa kiinnosta niin paljon kuin he luulevat. Heissä on liikuttavaa, kuinka he puhuvat sujuvasti yhtä, mutta tekevät silti toista. He ovat ehdottomia omissa mielipiteissään, vaikka muuttavat niitä heti huomenna. He vaativat suvaitsevaisuutta itseään kohtaan, mutta ajattelevat pahaa muista. He jäävät helposti jumiin siihen, mikä määrittelee heidät erilaiseksi. Nuorten maailma on alati muuttuvaista ja dramaattista. He tutustuvat nopeasti uusiin ihmisiin ja etääntyvät vanhoista ystävistä. He ihastuvat ja jättävät. He liikkuvat laineilla edes takaisin, mutta koko ajan kohti horisonttia.

"Olette täällä täysin turvassa eikä mikään tai kukaan voi vahingoittaa teitä, kun noudatatte sääntöjä." (s.23)

Dystooppisen tarinan voi lukea symbolisena. Joukko nuoria on tuomittu ennalta ja lukittu omaan lokeroonsa. Heidät ja heidän tulevaisuutensa on määritelty heihin liitettävien ennakkoluuloisten ominaisuuksien perusteella. He yrittävät pyristellä niistä irti, löytää itsensä ja luoda omannäköisen tulevaisuutensa. Salla Simukka saa nuorten ääneen soimaan uskottavasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!