sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Katharine McGee: Tuhat kerrosta: Pudotus"Kuka tahtoo bilettää?!"

McGee, Katharine: Tuhat kerrosta: Pudotus
Kirjasarja: Tuhat kerrosta, osa 1
Julkaistu: 2016
Alkuperäinen julkaisu: 2016
Alkuperäinen nimi: The Thousandth Floor
Mistä maasta: Yhdysvallat
Suomentanut: Annika Eräpuro
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava
Sivumäärä: 446


Tulevaisuuden New Yorkissa eletään kuin saippuasarjassa. Sinne rakennetun tuhatkerroksisen pilvenpiirtäjän huipulla asuvat kauniit ja rikkaat ihmiset, joiden elämästä ei puutu skandaaleja. Geneettisesti täydelliseksi muotoiltu Avery asuu aivan huipulla. Hänen elämästään ei puutu mitään - paitsi tietenkin rakkaus. Onnettomuudekseen hän on korviaan myöten ihastunut veljeensä Atlakseen, joka on adoptoitu perheeseen lapsena. Myös Averyn paras ystävä, juuri salaisesta vieroitushoidosta kotiin palannut Leda on komeaan poikaan lääpällään, mikä hiertää tyttöjen välejä. Averyn toinen hyvä ystävä Eris saa tietää, että hänen isänsä ei olekaan hänen biologinen isänsä ja joutuu muuttamaan äitinsä kanssa köyhiin alakerroksiin. Kaiken lisäksi hänen rakastettunsa Cord pistää samaan aikaan välit poikki. Onnekseen Eris tutustuu naapurissa asuvaan ja yksinkertaista elämäntapaa viettävään Marieliin. Hän saa myös lopulta tietää oikean isänsä henkilöllisyyden, mikä aiheuttaa väärinkäsitysten sarjan. Cord löytää Erisin tilalle pian uuden valloituksen vasta palkkaamastaan siivoojasta, Rylinistä, joka salailee työnantajaltaan seurustelevansa huumebisneksiin sekaantuneen Hiralin kanssa. Porukan elämään sotkeutuu vielä Watt, joka on Ledan palkkaama urkkija, joka on asentanut aivoihinsa kvantin nimeltään Nadia. Se kertoo pojalle kaiken, mitä hän vain haluaa tietää. Koko sotku huipentuu kohtalokkaisiin juhliin ja pilvenpiirtäjän katolle. Mutta kuka tytöistä on se, jonka kohtaloksi koituu syöksyminen kahden kilometrin korkeudelta kohti ennenaikaista kuolemaa?

"Hän ei tiennyt oliko tyttö pudonnut vahingossa tai joutunut jonkun työntämäksi, vai oliko hän - kaikkien salaisuuksiensa painon murtamana - päättänyt hypätä alas." (s.8)

Kirja oli kaikkea, mitä rentoon kesäpäivään voi haaveilla, sillä se oli juonivetoinen ja helppolukuinen. Käänsin sivuja hurjaa vauhtia saadakseni tietää lisää nuorten elämästä ja päästäkseni mahdollisimman pian mieltä kalvavan loppuratkaisun äärelle. Nautin rikkaiden ihmisten elämäntyylin kuvailusta pukuloistoineen, koruineen, luksustuotteineen ja Pariisin matkoineen. Tutustuin mielenkiinnolla uusiin keksintöihin kuten pilvenpiirtäjän kaduilla kulkeviin leijuihin, kosketusnäytöllisiin tavaroihin, robotteihin ja etenkin piilolaseihin, joilla pystyi lähettämään viestejä oman puheen ja pään nyökkäysten kautta. Ihmeellisintä oli pilvenpiirtäjän koko, sillä sen sisälle mahtui toimintakeskuksia, ravintoloita, hotelleja, kylpylöitä, urheilukeskuksia, puistoja, juoksupolkuja, yritystiloja ja lukuisia erikokoisia asuntoja. Hämmästelin rikkaiden ja elämänsä helppouteen kyllästyneiden ihmisten tarvetta päihdyttää itsensä joko alkoholin tai huumeiden välityksellä. Sain todeta, että raha ei tee onnelliseksi, vaan muokkaa elämästä tarkoituksetonta ja epätodellista. Toisaalta köyhien elämä ei ollut sen helpompaa. He puolestaan turruttivat murheensa rahapulan vuoksi.

"Olit tosi kaunis tänä iltana. - miten Avery vihasi sitä sanaa. Koko ikänsä hän oli saanut kuulla, miten kaunis oli. - Fullerit olivat kuluttaneet monta vuotta ja ison tukun rahaa Averyn hankkimiseen. Hän ei ollut varma, miten kalliiksi hän oli tarkalleen ottaen tullut - ei varmaan ihan yhtä kalliiksi kuin heidän kotinsa, kuitenkaan." (s.10-11)

Mikä ihana aivot narikkaan kirja! En malta odottaa, että saan kirjasarjan seuraavan osan käsiini!


Helmet lukuhaaste 2018: 27. Kirjassa on sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta

YA-lukuhaaste: Kirja käsittelee LGBTQ + aihetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!