Siirry pääsisältöön

Kiera Cass: Perijätär

"Oloni on tosi epämukava."

Cass, Kiera: Perijätär
Kirjasarja: Valinta / The Selection, osa 4
Muut osat: Osa 1, osa 2 ja osa 3

Julkaistu: 2017
Alkuperäinen julkaisu: 2015
Alkuperäinen nimi: The Heir
Mistä maasta: Yhdysvallat
Suomentanut: Laura Haavisto
Kustantaja: Pen&Paper
Sivumäärä: 340


On kulunut vuosia siitä, kun America ja Maxon menivät naimisiin. Nyt on heidän esikoisensa Eadlynin vuoro etsiä itselleen puoliso. Valinta ajoitetaan hämäykseksi vaikeassa poliittisessa tilanteessa, sillä kastien lakkauttaminen ei ole vieläkään poistanut eriarvoisuutta. Eadlyn ei ole hyvillään, sillä hän kokee selviytyvänsä tehtävistään aivan hyvin yksin. Hän ei haaveile pojista, vaan esiintyy mieluummin tulevan hallitsijan roolissaan arvokkaana, päättäväisenä ja itsenäisenä. Eadlynin kaksoisveli Ahren varoittaa häntä, sillä hän saattaa ennemmin vaikuttaa ylimieliseltä ja välinpitämättömältä. Media kuvailee Eadlynin negatiivisessa valossa, vaikka hän tekisi mitä tahansa. Moni kokeekin, että tuleva kuningatar on hemmoteltu, herkästi ärsyyntyvä ja muita arvosteleva. Eadlyn pelkää tunteidensa näyttämistä ja haavoittuvaisena esiintymistä. Hän ei myös haluaisi, että kukaan tulisi ohjailemaan hänen elämäänsä.

"Ihmiset olettavat, että naiset eivät voi olla onnellisia ilman aviomiestä ja lapsia." (s.203)

Mielestäni Eadlynin negatiivinen suhtautuminen miehiin on hieman epäuskottavaa, sillä hän on koko elämänsä seurannut sivusta vanhempiensa kukoistavaa avioliittoa. Hänen ympärillään on myös muita onnellisia pariskuntia. Jopa hänen veljensä on palavasti rakastunut. Minusta on omituista, että hän kokee aviomiehen tulevan määräilemään häntä, jolloin hän menettäisi kaiken päätäntävallan elämässään tai työssään. Näin ei ole tapahtunut hänen vanhemmilleenkaan, jotka vaikuttavat tekevän kaiken yhteisymmärryksessä ja sulassa sovussa. En saa otetta siitä, mistä Eadlyn olisi voinut imeä negatiiviset käsityksensä. Minua huvitti etenkin keskustelu, jonka mukaan ihmisen täytyy saada kunnolla elää ennen kuin hän asettuu aloilleen. Aivan kuin elämä loppuisi avioliittoon. Minusta tuntuu siltä, että Eadlyn on vain niin nuori ja hakee vielä pelonsekaisin tuntein omaa suhtautumistaan asiaan. Välillä hän nimittäin muuttaa mielipiteitään suuntaan jos toiseenkin.

"Kieltäydyn esittämästä täyttä typerystä joidenkin poikien takia viihdyttääkseni ihmisiä." (s.95)

Minusta oli mielenkiintoista lukea vanhojen tuttujen hahmojen elämästä. Etenkin Marleen ja Carterin poika Kile osoittautui moniulotteiseksi komistukseksi. Eadlynin vaihtoehdot tulevaksi prinssipuolisoksi ovat kaiken kaikkiaan aika kummallisia. En ole varma, mitä mieltä olen suomalaisesta Henristä, joka tarvitsee tulkkia keskustellakseen Eadlynin kanssa. Muutenkin ehdokkaat jäävät etäisiksi eikä heihin pääse tutustumaan lähemmin. Odotan uteliaana seuraavaa osaa ja lopputuloksen kuulemista - kenestä tulee Eadlynin prinssipuoliso - ja muuttuuko maan poliittinen tilanne johonkin yllättävään suuntaan.

Kommentit