sunnuntai 30. elokuuta 2015

Suzanne Collins: Nälkäpeli"Olkoon onni aina teille myötäinen."

Collins, Suzanne: Nälkäpeli
Julkaistu: 2008
Collins, Suzanne: Vihan liekit
Julkaistu: 2009
Collins, Suzanne: Matkijanärhi
Julkaistu: 2010

Takakannesta: "Tältäkö näyttää tulevaisuuden maailma? Luonnonkatastrofit, kuivuus, myrskyt, tulipalot ja tulvat nielivät suuren osan Pohjois-Amerikasta. Loput hävitti jäljelle jääneestä ruoasta käyty sota. Raunioista syntyi Panem. Sen kansalaiset nousivat kapinaan hallitsijoitaan vastaan, mutta hävisivät taistelun. Rangaistukseksi kehitettiin nälkäpeli. Siinä nuoret pakotetaan vaativiin olosuhteisiin luonnonalueelle, jossa heidän on tapettava toisensa. Viimeinen hengissä selviytyjä on pelin voittaja. Nälkäpeli -trilogian ensimmäisessä osassa 16-vuotiaan Katniss Everdeenin kyvyt joutuvat koetukselle. Hän ilmoittautuu peliin vapaaehtoiseksi pelastaakseen pikkusiskonsa, jonka epäonneksi arpa lankeaa..." Suzanne Collins: Nälkäpeli

Ystäväni ehdotti minulle Nälkäpeli kirjojen lukemista pari vuotta sitten. Hän tiesi, että pidän niiden tyylisistä kirjoista, sillä lempiaihealueeni tällä hetkellä on tapahtumat, jotka sijoittuvat tulevaisuuden maailmaan jonkin maailmanlopun katastrofin jälkeen. Otin innokkaasti kirjat käteeni ja luin ne melkein putkeen. Ihastuin ja kauhistuin kirjojen maailmasta. Janosin kaiken aikaa lisää. Yllätyin kirjojen loppuratkaisusta, mutta olin samalla tyytyväinen. Olen tässä kuussa lukenut kirjat uudestaan. Mielikuvitustani tällä kertaa estää se, että olen nähnyt kirjat elokuvina. En enää näe itse kuvittelemaani päähahmoa, vaan elokuvan hahmon.

Minua kiehtoo kirjoissa vilisevä symboliikka. Suzanne Collins on ottanut vaikutteita ainakin kreikkalaisen mytologian sankarista Theseuksesta ja antiikin Roomasta. Kirjoissa myös ruoka on suuressa roolissa. Jo kirjasarjan nimi Nälkäpeli antaa viitteitä sille, että kirjoissa puhutaan paljon ruoasta. Milloin päähahmo Katniss on metsästämässä ruokaa, milloin hän on nauttimassa nälkäpeliin osallistuvien ylellisiä aterioita, milloin hän on kärsimässä nälästä. Tavalliset kansalaiset elävät puutteessa, kun taas pääkaupungin asukkaat harrastavat tahallaan oksentamista voidakseen mässäillä lisää. Ruoka on eriarvoisuuden yksi tunnusmerkeistä. Ihmiskunta on tuhoutunut sodissa, joissa yhtenä osana on ollut taistelu ruoasta. Capitolin ja vyöhykkeiden välisen sodan jälkeen perustetussa nälkäpelissä sekä nimi että sisältö viittaavat ruokaan. Pelissä joutuu näkemään nälkää, jos ei ole kyllin viisas löytämään ruokaa itselleen. Nälkäpeliä edeltävä Elonkorjuu juhlakin viittaa ruokaan ja viljan korjaamiseen pelloilta. Siinä vain raadollisesti korjataan ihmisiä viljan sijasta ja muistutetaan ihmisiä ruokasodan hyödyttömyydestä ja diktatuurin vahvuudesta. Jokaisella vyöhykkeellä on omat ruokansa ja vyöhykkeelle tyypilliset leipänsä. Valtion nimi Panem tarkoittaakin latinaksi leipää. Pääkaupunki Capitol haluaa tarjota antiikin ajan tyyliin leipää ja sirkushuveja. Ilmeisesti aikakausi on ollut ihmisten mielissä valtiota perustettaessa.

En usko, että kukaan on voinut välttyä Nälkäpeliltä - ainakaan elokuvilta. Olen iloinen, että luin kirjasarjan ennen elokuvien tuloa. Ensimmäisen elokuvan nähdessäni olin suunnattoman pettynyt, sillä olin kuvitellut kirjojen tapahtumat aivan toisella tavalla. En pitänyt elokuvan tyylistä enkä pääosan esittäjästä. Olin kuvitellut Katnissin pieneksi ja laihaksi. Ajan myötä olen kuitenkin ihastunut yhä enemmän ja enemmän elokuviin. Vihan liekit on lempielokuvani tähän mennessä julkaistuista kolmesta elokuvasta. Aion ehdottomasti mennä katsomaan viimeisenkin elokuvan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!