sunnuntai 8. heinäkuuta 2018

Avautuminen kirjablogi ja bookstagram piireistäKolmisen vuotta sitten astuin kirjabloggaajien piiriin. Vielä tuolloin en osannut aavistaa, mitä kaikkea se tulisi pitämään sisällään. Vähitellen minulle selvisi, kuinka laaja-alaisesta harrastuksesta oli kysymys. Kirjabloggaajien facebook ryhmän kautta pääsin osallistumaan erilaisiin yhteisiin tempauksiin. Menin myös mukaan lukuhaasteisiin ja lukumaratoneihin. Laajensin sisältöäni twitterin ja instagramin puolelle. Osallistuin bloggaajana kirjamessuille ja sain kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin. Harrastus lähti positiivisella tavalla vyörymään aivan uusille urille. Päätin mennä niin sanotusti virran vietävänä ja pyrin ottamaan harrastuksesta kaiken irti. Lauantaina 7.7.2018 se johdatti minut kohti Jyväskylää ja Bibbidi Bobbidi Book -blogin Minnan ja Lauran sekä Oma huone -podcastin Ullan ja Anniinan järjestämään inspispäivään. Toivoin valokuvaukseen ja kirjoittamiseen liittyvien työpajojen tuovan uusia näkökulmia harrastukseen.

Vinkkejä kirjoittamisesta:
 • Blogiin voi välillä tehdä listoja :)
 • Mieti, mikä on kiinnostavaa ja ajankohtaista, mutta silti massasta erottuvaa
 • Löydä oma tyylisi
 • Mieti, miten lukija hyötyy tekstistä ja mitä hän tekstin luettuaan alkaa tehdä
 • Ota uusia näkökulmia
 • Henkilökohtaiset kokemukset ovat kiinnostavia
 • Herätä keskustelua
 • Keksi houkutteleva otsikko 
 • Muista julkaisun oikea ajoitus


Harjoittelin bookstagram kuvan ottamista.

Vinkkejä valokuvauksesta:
 • Luonnonvalo on paras valo
 • Kirjoja kannattaa kuvata kaukaa
 • Ensiksi mietitään tausta, sitten rekvisiitta ja lopuksi kuvakulma
 • Kirjahyllykuvat on in
 • Photoshopatut fantasiakuvat ovat uusin trendi
 • Muista kultainen leikkaus!
Mitä voi pohtia:
 • Kuinka paljon kirjabloggaajat ja bookstagrammaajat tarkkailevat katselukertoja ja kävijämääriä? Mitkä päivät ja kellonajat ovat parhaita postausten ja kuvien julkaisuun?
 • Kuinka suunnitelmallisesti kirjabloggaajat ja bookstagrammaajat tekevät blogiaan tai päivittävät instagram tiliään?
 • Missä määrin ja minkä tahon kanssa olisi hyvä tehdä yhteistyötä? Mitkä ovat arvostelukappaleiden hyvät ja huonot puolet?


Inspispäivässä oli paljon vaihtoehtoja kuvien rekvisiitaksi.

Rakastan tätä monipuolista harrastusta! Kirjabloggaajien ja bookstagrammaajien piirit ovat ihanan kannustavia. Niissä jaetaan uusia ideoita ja inspiroidutaan vanhoista. Paljon kiitoksia inspispäivän järjestämisestä!

Mistä Sinä inspiroidut? Millaiseksi haluat muokata oman harrastuksesi sisällön?

22 kommenttia:

 1. Inspiroidun puutarhan hoidosta, kukista ja kaikesta niihin liittyvistä asioista mm. ilmastosta, vedestä, luonnosta jne. Historia on myös yksi lempiaiheista lukiessa. Kirjasähkökäyrä on jo 6v. joten blogin muutostyöt ovat aika haastavia ja aikaavieviä jo yksistään sen vuoksi, että olen koonnut erilaisia listoja. Niitä haluaisin muokata. Blogin ulkonäkö on muuttunut matkan varrella yksinkertaisemmaksi ja tykkään pitää sitä tällä hetkellä sellaisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, kun kommentoit.

   On totta, että luonto on mahtava inspiraation lähde! Rakastan varsinkin metsiä. Pidän myös paljon historiasta.

   Poista
 2. Kiitos, kun kirjoitit postauksen päivän sisällöstä. Mukavaa kuulla, että meidän höpöttelyistä oli aidosti hyötyä harrastuksen kehittämiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellenne! Inspispäivä oli hyvä idea! Vastaavanlaisia ja vaikka hieman eri sisältöisiä kannattaa järjestää toistekin.

   Poista
 3. Moi! Tuo inspispäivä kuulosti tosi mielenkiintoiselta, olisinpa ollut mukana (mutta kesäsuunnitelmat veivät muualle).

  Mua inspiroi luonto, kauniit esineet, onnistunut kansitaide kirjoissa, yllättävät yhdistelmät... En ole kovin paljon ottanut kirjakuvia, ja blogikin elää aina miten sattuu, välillä virkeämpänä, välillä taukoillen. Silti juuri muiden innostuksesta saa iloa jatkaa, ja yhteiset tapahtumat ja tempaukset kyllä ovat bloggaamisessa mahtava juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuneesta kansitaiteesta tuli mieleen, että sellaiset kuvat on aika hienoja ja kekseliäitä, joissa toistetaan samoja kuvioita, esineitä tai elementtejä, joita kirjan kannessa on kuvattu.

   Totta, innostus tarttuu!

   Poista
 4. Minustakin olisi ollut kiva osallistua, kun ei kertaakaan ole vielä Jyväskylässä ollut yhtään kirjabloggaajakokoontumista ja olen sentään blogannut jo yli 9 vuotta. Ehkä Susakin olisi tullut...Ei täältä helposti lähde yhden illan takia Helsinkiin.

  Siis noin 50-60 tuntia tähän on mennyt kunnes suvella 2016 vakava sairaus vähän hidasti tahtia. Puutarhakin on iso ja pidettävä esittelykunnossa. Tänä vuonna en melkein jaksanut aloittaa, mutta hyvä, että aloitin, sillä kunto alkoi nousta...ja nyt näyttää aika kivalta.

  Kuvataiteet, kirjat, puutarha, meri, alpit, perhe, koiruudet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän täytyy ehdottomasti koota kaikki yhteen ja sopia tapaaminen! :)

   Niinhän se on. Välillä joutuu tehdä valintoja eri asioiden välillä. Pakosta tai omasta halusta. Mukava kuitenkin kuulla, että puutarhasta on ollut iloa!

   Oi, Alpit! Niin kaunista. Voisin katsella maisemaa unelmoiden vaikka koko päivän.

   Poista
  2. Katriina, kun edes osa kokoontuisi. Olit ilmoitellut kuulemma facessakin, mutta yritän pitää välillä facevaopaita päiviä, kun kirottu ajan katoava virta vie. Susakaan ei ollut huomannut.

   <3

   Poista
  3. Tapahtuman järjestäjät ilmeisesti laittoivat ilmoituksia omaan blogiinsa ja muualle someen. Olin itse tosiaan vain vieraana.

   Poista
 5. Toisten bloggaajien tapaaminen inspiroi! Valitettavasti Jyväskylä on liian kaukana minun sijoittumispaikastani, mutta mukavaa on kuulla, mitä puhuitte ja teitte.

  Hyvä neuvo tuo 'löydä oma tyylisi', siitä haluaisin ehdottomasti kuulla lisää. Miten se löydetään?

  Oma bloggaamiseni saattaa ulkopuolelta vaikuttaa jollain tapaa määrätietoiselta ja suunnitelmalliselta, mutta totuus on, että erilaiset bloggausprojektit syntyvät idea edellä, eli saan jonkin ajatuksen, mitä lähden lukemaan ja siitä syntyy idea bloggaussarjasta. Ei siis niin, että mietin, mikä sopisi blogiin ja miten sitä kannattaisi blogin kannalta toteuttaa. Ei kenties kovin järkevää, mutta niin se vain menee. Jotkut projektit ovat myös 'jääneet tauolle', kuten kirjahyllysarja. Sille kaipaisi aikaa. Ehkä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bibbidi Bobbidi Book blogiin on käsittääkseni tulossa postauksia päivän aiheista, jos haluaa tietää lisää :)

   Mielestäni tyylisi mennä idea edellä kuulostaa ihan hyvältä. Antaa inspiraation viedä ja katsoa minne se johdattaa. Liika suunnitelmallisuus saattaa viedä harrastuksesta hauskuuden.

   Poista
  2. Joo, olen aivan samaa mieltä! Jos idea ei sitten toimikaan tai jää unholaan, on turha jäädä sitä märehtimään. Blogi kestää kyllä sen. Näistä jutuista on kyllä aina kiva jutella, joten olisipa ollut mukavaa päästä mukaan tuonne Jyväskyläänkin. Hienoa, että järjestettiin!

   Poista
  3. Kirsi, määrittelit itsesi aivan kuten minä koen blogisi: määrätietoisena ja suunitelmallisena, sellaisena kuitenkin, joka ei turhasta hätkähdä.

   <3

   Poista
 6. Oikein mukava postaus :) itse otan noi valokuvaukseen liittyvät vinkit korvan taakse ainakin tuon "mieti tausta, rekvisiitta ja lopuksi kuvakulma".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla :)

   Valokuvaus on kyllä haastavaa, mutta siitä oppii kai vain kuvaamalla ja kuvaamalla.

   Poista
 7. Tällaiset tapaamiset ovat kivoja ja myös hyödyllisiä.
  Minä saatan jäädä monenlaisesta paitsi, kun en ole vieläkään facebookissa (kohta siellä ei enää ole ketään) enkä missään muuallakaan. En jaksa kuin blogata. En edes tiedä, onko omalla seudulla muita bloggaajia.

  Kiva kun jaat näitä vinkkejä. Pitääpä käydä tuolla Bibbidi Bobbidi Bookissakin katsomassa.

  "Mieti, miten lukija hyötyy tekstistä ja mitä hän tekstin luettuaan alkaa tehdä." Tämä on hyvä! Jättää pohtimaan. Pitäisi ehkä lähestyä lukijaa paremmin, kysymyksin ja pohtimista herättävin ajatuksin.

  Itse tykkään keskustella kirjallisuudesta ja yhteiskunnallisista asioista.
  Minusta on niin hienoa, jos jonnekin syntyy keskusteluketju - kuten tähän nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, kun koit tämän hyödyllisenä ja sait vinkin käydä tapahtuman järjestäjien sivuilla.

   Minustakin on hienoa, kun jokin aihe herättää keskustelua :) Minulla oli ennen tapana laittaa kysymyksiä postauksen loppuun. Niiden keksiminen oli aikaa vievää ja niihin ei loppujen lopuksi oikeastaan kukaan vastannut, joten lopetin niiden laiton. Ehkä voisi välillä taas kokeilla uudestaan.

   Poista
 8. Kiva tapahtuma ja hyödyllisiä vinkkejä. Itse olen liian arka tai omissa oloissani viihtyvä, etten ole ollut edss Tampereen tapaamisissa mukana, vaikka niitä melko aktiivisesti järjestetäänkin. Myönnän, etten osaa edes nimetä ketään bloggaajaa omilta nurkilta. Minulle lukemisen yhteisöllisyyden huipentuma on lukumaratonit ja yhteiset haasteet, kuten juuri vietetty prideviikko ja tulossa oleva naistenpäivä, johon ajastin jo ensimmäisen postauksen. Minulle se riittää.

  Mistä inspiroidun; kesästä, matkoista, koiristamme, niiden pennuista... kirjoista, blogeista...


  Yksi vinkkilistasi kohdista oli kuvaa kirjoja kaukaa. Itse kuvaan yleensä aina läheltä, niin ettei koko kirja tule kuvaan. Pitääpä ajatella tuota. Taustaksi etsin jotain kirjaan sopivaa, kun vain mahdollista. Viimeksi luin kirjan Koti koivun alla ja kuvasin sen oman kotikoivumme alla, missäs muuallakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä harrastus on siitä ihana, että kukin voi harrastaa sitä omaan tyyliinsä sopivalla tavalla! :)

   Kaukaa kuvatessa kirjan muoto pysyy ehjänä eikä vääristy, jos haluaa kuvata kirjan kokonaan ja ylhäältäpäin. Hauska kuulla, että inspiroiduit kirjan nimestä!

   Poista
 9. Inspispäivä vaikuttaa todella innostavalta!
  Olisin tullut vaikka Jyväskylään, mutta päivä ei vaan onnistunut muun ohjelman vuoksi.
  Sisältö on ollut kiinnostava ja olisi hienoa, jos päivä uusittaisiin. Postauksesi herättää tiedonhalun ja lisää kysymyksiä, sillä tavoitteena on tietenkin kehittyä bloggaajana entistä kiinnostavammaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! Minustakin aiheesta on mielenkiintoista oppia aina vain lisää.

   Poista

Kiitos kommentista!