Andreja Peklar: Ystäväni kuu
Kuvakirja sisältää riimittelyä kuun seurassa. Tutuksi tulevat kuun eri vaiheet. Kuun avulla tarkastellaan hämmentävää yötä ja ystävyyttä. Kirja on suunnattu lapsille iltasaduksi, mutta sopii myös aikuisille lohdutukseksi.
Laura Cowan: Kuukirja
Tietokirjassa pohditaan, mikä ja missä kuu on ja miten sen avulla mitataan aikaa. Ihmiset ovat sepittäneet kuusta monenlaisia tarinoita. Tähtitieteilijät tutkivat kuuta erilaisten laitteiden avulla. Keksinnöt seurasivat toistaan, kunnes lopulta keksittiin, kuinka kuuhun voi matkustaa. Kirjan lopussa pohditaan ihmisten tulevaisuutta ja kuun etääntymistä maapallosta. Lapsille suunnatun kirjan parissa aikuisetkin viihtyvät.
Mauri Kunnas: Kaikkien aikojen avaruuskirja
Tarina sijoittuu 3000-luvulle. Kirjan tiedot avaruudesta ovat faktaa, mutta seikkailu fiktiota. Koiraporin ala-asteen luokkaretki suuntaa avaruuteen. Retkellä tutustutaan planeettoihin. Mukana ovat opettaja ja kouluavustaja. Alun perin vuonna 1989 julkaistussa kirjassa on paljon ruokapuhetta ja ulkonäön kommentointia, mikä on mielestäni kummallista, kun aiheena on avaruus. Plussaa ympäristönsuojeluun kannustamisesta.
Aapo Ravantti: Aurinkokunnan arvoitukset
Kirjassa kerrotaan planeetoista ja laitteista, joilla tutkitaan niitä. Avaruudessa kaikki pyörii, jopa aurinko. Kirja innostaa etsimään lisätietoa. Katselin esimerkiksi Merkuriusta tutkimaan lähetetyn BepiColombo-luotaimeen liittyvää uutisointia. Kirja sopii siis sekä lapsille että aikuisille.
Markus Hotakainen: Ihmeellinen universumi
Lukija tutustuu avaruuteen Nipan ja Tintin seurassa. Nipan esikuva on Neil Armstrong ja Tintin Valentina Tereskova. Kirjassa käydään läpi tähdet, mustat aukot, aurinko, kuu, avaruustutkimus, planeetat, kääpiöplaneetat, asteroidit eli pikkuplaneetat, komeetat eli pyrstötähdet, meteorit eli maan ilmakehään syöksyvät meteoroidit eli tähdenlennot, eksoplaneetat, galaksit, pimeä aine ja pimeä energia, teleskoopit ja elämän etsiminen. Kirja sisältää kiinnostavaa nippelitietoa, kuten että meitä lähin tähti on Proxima Centauri, jonka valo matkaa Maahan noin neljä vuotta, ja että kotigalaksimme Linnunradan keskellä on supermassiivinen musta aukko.
"Tähdistöt näyttävät aina samanlaisilta, sillä tähdet liikkuvat toistensa suhteen hyvin hitaasti." (s.50)
"Voihan olla, että elämää ei ole missään muualla kuin Maassa. Se olisi ikävää, koska silloin me olisimme aivan yksin valtavan suuressa maailmankaikkeudessa." (s.81)
Louie Stowell & Peter Allen: Avaruuden ihmeet
Astronomia eli tähtitiede tutkii ja mittaa maailmankaikkeutta erilaisten välineiden kuten teleskooppien ja avaruuteen lähetettyjen robottien avulla. Astrologia uskoo planeettojen mystiseen voimaan. Kirja sisältää sekä tieteellistä tietoa että uskomuksia eri puolilta maapalloa. Nippelitieto on kerätty sivujen reunoille omiin laatikoihinsa. Painotus on avaruuden tutkimisessa. Kirjaa lukiessa esiin nousee ikävä tosiasia, että ihmiset laittavat valtavia summia rahaa sotaan liittyviin keksintöihin.
"- tähtitieteilijät kirjaimellisesti katsovat menneisyyteen-" (s.15)
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!