Sivut

keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Darren Shan: Pimeyden ennustukset"Kolme riittää."

Shan, Darren: Pimeyden ennustukset
Kirjasarja: Osa 7
Muut osat: Osa 1, osa 2, osa 3, osa 4, osa 5  ja osa 6

Julkaistu: 2009
Alkuperäinen julkaisu: 2002
Alkuperäinen nimi: Hunters of the Dusk

Mistä maasta: Iso-Britannia
Suomentanut: Kaijamari Sivill
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi
Sivumäärä: 170

Vampyyriprinssi Darren Shan johtaa omalta osaltaan Arpien sotaa, jota käydään vampyyrien ja vampaneesien välillä. Elämä on rutiininomaista sotasuunnitelmien hiomista ja joukkojen asemoinnin pohtimista, kunnes K-H Talo saapuu Vampyyrivuorella. Hän ennustaa, että kolmella vampyyrilla on mahdollisuus tappaa Vampaneesimestari ja sen kautta voittaa sota. He ovat Darren Shan, Larten Crepsley ja eräs vampyyri, jonka he tulisivat tapaamaan myöhemmin. Kaksikko lähtee vuorelta toteuttamaan kohtaloaan.

"- kun kaikkien katseet kääntyivät etsimään meitä, minusta tuntui kuin näkymättömät hammasrattaat olisivat loksahdelleet paikoilleen ja tiesin, että turvalliset ja hiljaiset vuodet Vampyyrivuoren uumenissa olivat nyt lopussa." (s.48)

Kirjasarjaan esitellään uusi henkilö, valtiatar Evanna, joka on noita. Hän elää sammakoiden ympäröimässä asumuksessa ja osaa ennustaa. Hän pystyy muuttamaan muotoaan, mutta hän haluaa mieluiten näyttää rumalta, sillä kauneus ei merkitse hänelle mitään. Tarina kertoo, että vampyyrit voivat saada lapsia vain hänen kanssaan. Evanna ei kuitenkaan suostu äidiksi. Tarinan mukaan hänen mahdollisista lapsistaan tulisi joko vampyyriheimon vahvistajia tai tuhoajia. Selviää myös, että Larten Crepsley on yrittänyt lähennellä häntä ja saanut palkakseen komean arven. Olen hivenen pettynyt kirjasarjan tyyliin kuvailla naishahmoja, sillä heitä toistuvasti väheksytään mieshahmojen taholta.

"Yön kulkijoiden joukossa meillä ei ole ystäviä eikä vihollisia. - Meidän silmissämme kummankin puolen pitää olla tasavertainen, ei hyvä eikä paha." (s.138)

Mielenkiintoisinta on lukea Darren Shanin ja Evra Vonin kohtaamisesta vuosien jälkeen. Evra on perustanut perheen, kun taas Darren näyttää puolivampyyrin ominaisuuksien vuoksi edelleen teini-ikäiseltä. Heidän ystävyytensä on liikuttavaa. Pohdiskeltavaa aiheuttaa koko sodan järkevyys. Kumpikin puoli haluaisi voittaa, jotta oma kansa ei tuhoutuisi. Jännittävää saada tietää, kuinka sota ratkeaa: jomman kumman kansan tuhoon vai kompromissiin. Siirryn siis lukemaan seuraavaa kirjasarjan osaa!

"- kaikki päättyy toisen joukon kyyneliin, sen verran on varmaa." (s.168)


Helmet lukuhaaste 2018: 15. Palkitun kääntäjän kääntämä kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!