lauantai 4. tammikuuta 2020

Kirjabloggaajien joukkopako! - Pitääkö siitä huolestua?

Kirjabloggaajat lopettavat blogejaan. Somessa kuhistaan joukkopaosta instagramin puolelle. Positiivista energiaa jakava kirjayhteisö houkuttelee luokseen. Omalle kirjatilille voi helposti ladata kirjakuvia ja kirjoittaa lyhyitä tekstejä. Muiden tileiltä saa runsaasti inspiraatiota ja lukuvinkkejä. Keskustelu käy vilkkaana. Ihmiset kannustavat toisiaan ja innostuvat toistensa tekemisestä. Kaikki kirjablogeissa aiemmin kiertäneet kyselyt ja haasteet löytyvät nykyään kirjagramista.

Olen sitä mieltä, että kirjablogien aika ei ole ohi, vaan tilanne vain saattaa tuntua siltä. Ihmiset ovat nykyään tottuneet siihen, että he saavat eri somekanavissa välittömän palautteen siitä, kuinka moni on oman päivityksen nähnyt ja kuinka moni on siitä tykännyt tai siihen vastannut. Kirjablogeissa kyseistä toimintoa ei ole, joten ne tuntuvat vanhanaikaisilta ja vähemmän palkitsevilta, kun on vaikea selvittää, seuraako niitä kukaan. Keskustelut tyrehtyvät heti alkuunsa, kun vastauksesta ei tule blogissa vierailleelle ilmoitusta. Erään nuoren tytön instagram kommentti on jäänyt mieleeni. Hän kertoi, ettei hän 'osaa käyttää blogeja'. Kirjablogien seuraamiseen kaivattaisiin sovellus.

Itse en ole huolissani kirjabloggaajien siirtymisestä instagramiin. Kirjagram ei ole uhka, vaan mahdollisuus, sillä kirjablogin ja kirjatilin pitäminen eivät välttämättä sulje toisiaan pois. Ne voivat muodostaa ihanan kokonaisuuden ja monipuolistaa kirjakeskustelua. Sitä paitsi jotkut kirjagrammaajista ovat jopa innostuneet perustamaan kirjablogin, kun ovat tutustuneet asiaan instagramin kautta. Mielestäni tärkeintä on, että jokaiselle löytyy jokin väylä pöhistä kirjoista.

Ps. Kirjablogeissa vallitsevan hiljaisuuden voi rikkoa vain vierailemalla niissä säännöllisesti ja jättämällä postauksiin kommentteja! Yhtäällä syntyy uusia kirjablogeja ja toisaalla niitä kuolee. Ei se haittaa. Kaikelle on aikansa.

33 kommenttia:

  1. Tjooh, saapi nähdä miten kehittyy...itsehän en ole bookstagrammista kiinnostunut koska haluan lukea vähän pitempiäkin tekstejä kirjoista, sellaiset "luin tämän, pidin/en pitänyt" ei jaksa kiinnostaa, ei niitä voi ottaa edes lukuvinkkeinä. Jollekulle muulle ehkä toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraan myös mielenkiinnolla, mihin kirjakeskustelut siirtyvät vai jäävätkö aloilleen.
      Instagramissa on monenlaisia kirjatilejä. Pitkiäkin tekstejä näkyy.
      Mukavaa, että on twitteriä, kirjatubea, kirjagramia ja goodreadsia ynnä muuta, mistä jokainen voi löytää oman paikkansa.

      Poista
  2. Hyvä ja ajankohtainen kirjoitus. Itsellä ei ole käynyt mielessäkään blogini lopettaminen, sillä kirjoitan edelleen suurimmaksi osaksi itselleni. Tilastoista nään kuitenkin, että blogiani on silmäilty kivasti ja muutama kommenttikin joskus tupsahtelee. Saan myös suullista palautetta kirjastokollegoiltani, että he käyttävät blogiani apuna työssään, ja se tuntuu tietysti palkitsevalta. Toki minäkin pyörin enenevässä määrin myön somen puolella, mutta en jää sinne asumaan, vaan se on vain blogini toinen ilmentymä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vähän sama juttu, että kirjoitan luetuista kirjoista pääasiassa itselleni. Kirjablogi on kuin julkinen muistikirja, johon voi palata, kun tarvitsee virkistää muistia jonkin luetun kirjan osalta. Kirjagram on minulle paikka, jossa puolestaan käyn kirjoihin liittyvää keskustelua ja jossa ihastelen kauniita kirjakuvia sekä vastailen kyselyihin.

      Poista
  3. Tiedätkö kuinka moni on lopettanut / harkitsee lopettavansa? Itse en ole havainnut tiedotuksia tästä, vain Tekstiluolan ilmoituksen bloginsa tyylin muuttumisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanoa. Sipinää ja supinaa vain kuulunut sieltä sun täältä, joten päätin kirjoittaa kuhinoista tänne :)

      Poista
  4. Bookstagramissa on kyllä ihanaa se yhteisöllisyys ja välitön palaute, mutta en minäkään halua blogista luopua. Blogi on itsellenikin se lukupäiväkirja, ja tykkään käydä myös toisten blogeissa lukemassa. Blogi ja Instagram tosiaan täydentävät toisiaan kivasti. Instassa on vähän sellaisia pintaraapaisuja - no toki jotkut kirjoittavat siellä vähän pitemmästikin, mutta itse en jaksa siellä lukea pitkiä tekstejä. Insta on vähän sellainen kuviin ja nopeaan selaamiseen perustuva juttu. Onhan lyhyilläkin arvioilla puolensa, mutta toivon, ettei kaikki mene pelkäksi instant-kulttuuriksi, ja etteivät kaikki todellakaan pakenisi blogeista! Jos blogien on pakko joskus kuolla, niin toivottavasti vasta sitten, kun minusta aika jättää 😂😂😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, kirjablogi ja kirjainsta täydentävät hyvin toisiaan. Jos blogit häviävät kokonaan niin varmasti löytyy jokin uusi palvelu, mihin voi laittaa pitkiä tekstejä :D

      Poista
  5. En minäkään usko blogien loppuvan, mutta ehkä lukijakunta tiivistyy... Instagrammin kirjakuvia on kiva katsella, mutta minä huomaan itselläni olevan usein enemmän sanottavaa, kuin kuvan yhteyteen mahtuu. Sitä paitsi, kuinkahan paljon niitä Instatekstejä (lyhyitäkään) oikeasti luetaan ja paljonko ihmiset vaan klikkailevat tykkäyksiä virrassa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjagramissakin vaikuttaisi tavallaan olevan sama tilanne kuin kirjablogeissa. Niissäkin on oma porukkansa, missä kommentoidaan ahkerasti ja seurataan toisten tekemisiä. Vaikea arvioida, kuinka moni oikeasti lukee mitäkin tekstejä sekä blogeissa että kirjatileillä.

      Poista
  6. Instagram on kyllä kiva ja tykkään itsekin sitä käyttää, mutta vain blogin jatkeena. Suuremmat tekstit kirjoitan edelleen blogiin, myös jatkossa. Blogista on vuosien aikana tullut niin tärkeä osa omaa arkea, etten siitä helposti luovu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogi on ihana peruskallio, minkä ympärille voi rakentaa kaikkea muuta kivaa :)

      Poista
  7. Itse huomaan, että olen keskittynyt yhä enemmän Instagramiin - toisaalta kirjoitan kyllä sinne aika pitkiäkin kuvatekstejä lukemistani kirjoista. Toisaalta huomasin, että osasta kirjoista ei sitten tule kirjoitettua mitään, ja tämän vuoden tavoitteeksi otin sen, että kirjoitan blogiin edes lyhytarvioita koosteeksi, jotta jää jokin muisto siitä, mitä olen ajatellut. Kaikista lukemistani en mitenkään jaksa enkä ehdi kirjoittaa pidemmästi blogiin, ja siksi Instagram on kiva alusta spontaaneihin kirjakeskusteluihin. Aika vähän tulee enää kommentoitua täällä Blogistaniassa - ehkä voisin aktivoitua tässäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitan myös blogiin välillä lyhyempiä tekstejä, jotta luetut kirjat olisivat jollain tavalla tallessa.

      Blogeihin kommentointi vie paljon enemmän aikaa kuin instagram kommentointi. Se on tavallaan vähän eri tyyppistäkin, mutta toki sekin voi muuttua.

      Poista
  8. Hyvä postaus, kiitos tästä. Itse en osaa ottaa tuohon kantaa, kun en tiedä kuinka paljon blogeja ollaan lopettamassa. Ja toisaalta, tuleehan niitä blogeja koko ajan lisää. Itse tykkään siitä, että on blogi, jossa voin laajemmin kuvata lukukokemusta, ja sitten instassa vain lyhyesti mainita kirjassa. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Blogi ja insta muodostavat minullakin mukavan kokonaisuuden.
      Hyvää viikonloppua!

      Poista
  9. Instagram tarjoaa kivan lisän bloggaamiseen, kuten hyvin kiteytit, bloggaaminen ja bookstagram eivät välttämättä sulje toisiaan pois vaan muodostavat kokonaisuuden.
    Toisaalta ymmärrän heitäkin, jotka lopettavat blogin, mutta jatkavat kenties jollakin tapaa gramissa. Pitkien ja perusteellisten blogipostausten kirjoittaminen voi tuntua työläältä kun taas somessa voi käydä kirjallista keskustelua kevyemmin (eipä sillä, etteikö kirjakuviinkin saa aikaa ja työtä kulumaan). En minäkään kuitenkaan usko kirjablogien lopulliseen kuihtumiseen, oikeastaan tuntuu, että pohjakosketus on jo otettu ja mukavaa kuplintaa tuntuu taas pinnan alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, blogin pitäminen saattaa tuntua työläältä, mutta niin saattaa käydä myös instatilin tai minkä muun asian kanssa tahansa. Harrastamisen kuuluu kuitenkin olla hauskaa.

      Kuplia vaan pinnalle! :)

      Poista
  10. Tuo nuoren tytön kommentti on hyvä! Työkaverini halusi laittaa blogini kännykkänsä näytölle, jotta voisi lukea juttujani. Sanoin, ettei se varmaan onnistu, vaan pitää mennä Bloggeriin jne. En kysynyt jälkeenpäin, jäikö homma vaiheeseen. Ilman muuta pitäisi siis olla jokin helppo sovellus, jolla seurata haluamiaan blogeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on aika hassua, kun itse on tottunut alun perin käyttämään kaikkea selaimen kautta :) Olen muutamille blogista instan puolella kysyneille henkilöille neuvonut, kuinka blogini osoite on instatilini kuvauksessa, mistä sitä voi vain klikata, jolloin blogi avautuu. Kuulemma asia on tiedossa, mutta liian vaikeaa. Uskon, että oikeasti blogeista kiinnostuneet löytävät tiensä perille. Muutama onkin kertonut seuraavansa blogeja nimenomaan instan kautta. Oma sovellus olisi kyllä kätevin.

      Poista
  11. Toivottavasti blogien pitäjät jaksaisivat jatkossakin kirjoitella ajatuksiaan nimenomaan blogeihin. Ei tekstien tarvitse aina olla megapitkiä tai kirjallisia helmiä, mutta ymmärrän kyllä bloggaajia, jotka himolukijoina kyllä tietävät, millainen olisi sujuva ja hyvä teksti eivätkä sitten halua julkaista mitään raapustusta:)

    Saan itse blogien kautta tosi paljon kirjavinkkejä, mistä pidän kovasti. Omassa tuttavapiirissäni ei ole kovinkaan paljon ahkeria lukijoita, joten on ollut kiva löytää blogimaailmasta sellaisia, jotka rakastavat kirjoja ja lukemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että kirjablogit pysyvät elossa vielä pitkään varsinkin, jos ilmaisia blogialustoja on saatavilla.

      Pohdin syksyllä kirjoituskurssille menoa, sillä minusta tuntui siltä, että haluaisin kehittyä kirjoittajana vielä paremmaksi. En kuitenkaan löytänyt mistään sopivaa kurssia. Omille teksteille pitäisi myös oppia olemaan armollinen.

      Mukava kuulla, että olet saanut kirjavinkkejä ja muutenkin tutustunut blogistaniaan! :)

      Poista
  12. En minäkään usko blogien kuolemaan, määrä voi vähentyä / on ilmeisesti jo vähentynytkin huippuajoista. Sinnikkäästi uskon, että jos ihminen jaksaa lukea kirjoja, jaksaa lukea myös kirjablogeja. Ja jos ne tuntuvat "liialta" tai tylsiltä, on tosiaan hyvä, että somessa riittää vaihtoehtoja nopeaan silmäilyyn! Harmi silti, ettei Instaan voi laittaa linkkiä suoraan kuvan alle blogiin, jos sellainen on. Itse olen laittanut selaimen kirjanmerkkeihin tärkeitä blogeja, siitä on nopea lukaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotimaisetkirjablogit.blogspot.com on myös ihan paras!

      Poista
  13. Luulen, että kirjablogien määrä on aika vakio. Moni kymmenenkin vuotta blogannut jatkaa yhä, mutta pitkään blogia pitäneen on aika luonnollista tuskailla omansa kanssa. Ja kun jotkut ovat lopettaneet, niin uusiakin blogeja syntyy joka vuosi.

    Instagramista (jossa sielläkin olen ollut vuodesta 2012 saakka) olen samaa mieltä: se on ihana lisä kirjablogeihin! Minulle Insta on pikaselailua ja parhaimmillaan estetiikkaa. Blogit taas perusteellisempien juttujen tyyssija - ja on visuaalisuus blogeissakin tärkeää etenkin aluksi, kun etsii itselleen uutta luettavaa.

    Tietty kasvukipu kuuluu blogeihin ja uumoilen, että samanlainen "aalto" iskee vielä Instagramiin. Muutaman vuoden kuluttua on varmaankin olemassa jo joku uusi sovellus somettaa kirjoista. Sitä odotellessa! :)

    Vanhimmat kirjablogit muuten taitavat olla jo 15-20 vuotiaita. Pitkää ikää niille edelleen, ja intoa kaikenikäisille blogeille. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kaikki on alituisessa muutoksessa. Minuakin kiinnostaa, mitä kaikkea uutta saatetaan pian keksiä, mistä kirjaihmiset sitten taas innostuvat :)

      Poista
  14. Mää kans aattelen, ettei kirjablogit ihan vähällä kuole. Ite mieluummin luen blogeista kirjoista, ku selaan kännykällä instaa ja luen niitä lyhyitä arvioita.

    VastaaPoista
  15. Hyvä keskustelunavaus. Minä tein blogilleni (Kirjakaapin avain) instatilin hiukan reilu vuosi sitten, kun blogini täytti 7 vuotta. Instagramin kautta sain valtavasti uutta intoa ja puhtia myös bloggaamiseen. Myönnän, että instagramissa oli alkuun paljon uutuudenviehätystä, joka sai selaamaan sitä blogeja ahkerammin. Koko ajan olen kuitenkin tietoisesti ajatellut instagramia bonuksena ja blogia varsinaisena kirjakanavanani, sillä blogin puolella julkaisen edelleen pidemmät postaukset. Instaan on helpompi tehdä spontaaneja juttuja, kun kuvat siirtyy puhelimesta niin näpsäkästi eteenpäin.

    Esiin nostamasi huomio siitä, että somessa on totuttu saamaan suoraa palautetta ja että keskustelu tyrehtyy, kun uusista kommenteista ei tule aloittajalle ilmoitusta, on kyllä hyvin totta. Instassa pidän juuri siitä, että voin ottaa osaa keskusteluun ja tiedän, jos joku siihen vielä jotain kommentoi. Blogit tosiaan tarvitsisivat oman seurantasovelluksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täysin samaa mieltä kanssasi.

      Kirjablogit olisivat tunnetumpia ja suositumpia, jos niitä voisi seurata ja kommentoida helpommin ja nykyaikaisemmin.

      Poista
  16. "Kirjablogien seuraamiseen kaivattaisiin sovellus."

    ^^Kyllähän sellainen on! Käytän itse blogien lukemiseen Bloglovin' -sovellusta, joka on omasta mielestäni todella kätevä. Sillä pääsee helposti ja mukavasti lukemaan blogauksia puhelimella. Mutta se on varmasti totta, että ihmiset eivät ns. osaa lukea blogeja. Bloglovin':kaan ei ole kaikille tuttu. Tämän takia kirjoitin aiheesta pienen kirjoituksen: https://haaveenakirjailijanura.blogspot.com/2020/01/miten-lukea-blogeja.html

    Mitä tulee blogien kuolemaan, niin mitään sellaista en ole huomannut. Joka viikko löytyy aina luettavaa kirjablogien puolelta. Meno ei ole mitenkään selkeästi hidastunut tai vähentynyt. Ja se on hyvä asia! Löydän paljon kirjavinkkejä juuri nimenomaan kirjablogien kautta. Ilman niitä olisi moni kirja jäänyt lukematta! Sanomattakin selvää on, että aion jatkossakin lukea blogeja. Instagramissakin minulla on tili, mutta sitä tulee selailtua todella vähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulin, että Bloglovin on mennyt jo ajat sitten pois muodista. En itse ainakaan löytänyt Bloglovin-sovellusta, mutta selaimen kautta se toki toimii. Mukavaa, että olet kokenut sen hyödylliseksi!

      Poista
    2. Täältä sen saa ladattua: https://www.bloglovin.com/get_mobile

      Suosittelen!

      Poista

Kiitos kommentista!