sunnuntai 22. lokakuuta 2023

Liz Braswell: Ylös maailmaan

Pieni Merenneito Ariel on nyt Aaltojen kuningatar. Hänestä on kasvanut nainen, jolla on mielipiteitä, tavoitteita ja suunnitelmia. Viisi vuotta on kulunut siitä, kun merinoita Ursula vei hänen äänensä, muutti Tritonin polyypiksi ja nousi Tirulian valtaistuimelle lumottu prinssi Erik vierellään. Kyllä Ariel yritti päästä maihin ja taistella vastaan, mutta vartiointijoukot olivat hänelle liikaa. Elämä Atlantiksessa kulkee samaa tylsän poliittista rataa, kunnes eräs lapsenlapsen lokki lähettää Arielille viestin.

"- sinussa on jotain samaa kuin vanhoissa jumalissa. Kuolevaiseen rakastuminen ja ikuisen, paratiisimaisen maailman hylkääminen on suorastaan tarunhohtoista." (s.301)

Disneyn kirjasarjassa tutustutaan tällä kertaa pienen merenneidon vaihtoehtoiseen ja jokseenkin hidastempoiseen tarinaan, jonka avulla lukija pääsee ennen kaikkea tunnelmoimaan tutuissa ympäristöissä. Kirjoja lukeakseen on katsottava ensin Disneyn elokuvat. Kirjan tarina pyrkii valistamaan luonnonsuojelun ja etenkin merten suojelun tärkeydestä. Se neuvoo muun muassa lajittelemaan jätteitä. Toinen kantava teema on politiikka ja sotiminen. Kostaminen ei tuo lohtua tai tyydytystä, vaan pohjattoman tunteen, johon haluaa koko ajan ammentaa lisää. Kansojen ominaispiirteinä ovatkin ahneus ja omahyväisyys sen sijaan, että kaikki ottaisivat toisistaan oppia ja kunnioittaisivat yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia.

"Pelit kestävät pitkään ja vaativat monta siirtoa ennen kuin jompikumpi voittaa." (s.181)

Ariel on Neptunuksen lapsia, puoliksi jumala. Hän on ylpeä syntyperästään. Ariel vaalii itsepäistä ja itsetietoista luonnettaan. Erik on saanut hullun prinssin leiman ja toteuttaa sitä hieman liikaa siinäkin vaiheessa, kun hänen ei enää tarvitsisi. Hän on todellakin ottanut oman tarinansa haltuunsa. Arielia häiritsee se, että Erik on ollut vain hänen äänensä vietävissä. Merenneito pohtiikin, mihin hän haluaa ääntään käyttää. Maailmassa riittää turhaa puhetta, viihdyttäjiä ja manipuloijia. Miltä Arielin äänen tulevaisuus näyttää?

"'Olen merenneito', Ariel muistutti. 'Vuosituhansien aikana ihmiset ovat rakastuneet meihin yhdellä vilkaisulla, heti paikalla ja ikuisiksi ajoiksi pelkästään kuullessaan meidän laulavan." (s.205)

"Kukaan ei ole milloinkaan kyennyt estämään sinua tekemästä mitä haluat." (s.53)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!