keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Helmet lukuhaaste 45/50

Lokakuussa luin Helmet lukuhaasteeseen viisi kirjaa.



Viisi kirjaa jäljellä ja kaksi kuukautta aikaa! Minusta tuntuu aina kuukauden koostetta tehdessä siltä kuin tämän vuoden lukuhaaste olisi juoksukilpailua ajan kanssa. Itse lukeminen koosteiden välissä on kuitenkin ollut kiireetöntä ja mukavaa.


Lokakuussa haasteeseen lukemani kirjat:

8. Balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja
Andrus Kivirähk: Koiranne alkaa kohta kukkia

13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa
Ebba Witt-Brattström: Vuosisadan rakkaussota

26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt
Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä

36. Runo on kirjassa tärkeässä roolissa
Tarita Ikonen: Kylmyyden monologi

37. Kirjailijalla on sama nimi kuin perheenjäsenelläsi
Terhi Rannela: Frau


Kaikki haasteeseen lukemani kirjat päivittyvät HelMet lukuhaaste 2018 sivulleni.

sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Helsingin kirjamessut - 7 näkökulmaa



Kävin bloggaajapassilla Helsingin kirjamessuilla. Viikonloppu alkoi perinteisellä bloggariaamiaisella. Mieleen jäivät etenkin lukuisat vinkit, kuinka tulla paremmaksi kirjoittajaksi. Anja Snellman tokaisi neuvokseen, että "kirjoita, lue, kirjoita", minkä jälkeen hän mainitsi, että "kirjat eivät ole koskaan sellaisia kuin on ajatellut". Hän vinkkasi myös, että kannattaa kirjoittaa siitä, mikä on kipeintä. Hän itse hakee sellaisia aiheita, joista toivoo, että lukija parahtaa. Hänestä on tärkeää pitää sielu mukana. Satu Vasantola neuvoo, että "kirjoita kohti häpeää" eli täytyy kirjoittaa siitä, mikä hävettää. Bloggariaamiaisen jälkeen keskityin messualueella haahuiluun. Huomasin tarkastelevani messujen antia seitsemästä eri näkökulmasta.

1. Yhdysvallat



Kirjamessujen teemamaa oli Yhdysvallat. Kuuntelin Jennifer Clementin haastattelun ja näin ohimennen Don Rosan nimikirjoitusten jaon. Törmäsin ankkapiirtäjään useaan otteeseen, sillä hän istuskeli pressitilassa juomassa kahvia ja poistui messuhallista kanssani samalla oven avauksella. Hän pohdiskeli kävellessään, mitä hänen kannattaisi tehdä mukanaan tuomille chileille, sillä hän ei ollut tällä kertaa heittänyt niitä yleisön joukkoon.

2. Kulttuuri



Värikkäimmät messupisteet kuuluivat Kansallisteatterille ja Kansallisbaletille. Teatteripisteellä sai kuvauttaa itsensä kruunu päässä instagramiin. Balettipisteellä puolestaan oli mahdollista saada glittertatuointi ja katsella Pieni Merenneito -balettia ruudulta. Olen itse menossa katsomaan Tuhkimo -balettia, mitä odotan innolla. Viime vuonna kävin katsomassa Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas -baletin.

3. Lastenalue



Kirjamessujen uudistuksiin kuului uudenlainen lastenalue. Se oli värikäs, rauhallinen ja monipuolinen. Positiivisuutta sinne levitti etenkin Tanhupallo, joka ilahdutti sekä lapsia että aikuisia puhumalla kaveruudesta ja ottamalla yleisön huomioon. Kiti Kokkonen on taitava näyttelijä. Hän esitti niin uskottavasti pientä tyttöä, että kaikki unohtivat hänen oikeasti olevan aikuinen nainen.

4. Kirjasto



Suloisin messuvieras oli ehdottomasti lukukoira Börje, jolle riitti lukuisia innokkaita silittäjiä. Sympaattinen terapiakoira ihan peittyi sitä kohti ojennettujen käsien alle. Lukemaan koiralle ei kukaan ehtinyt, mutta sitä saattoi sen sijaan harrastaa paikalle parkkeeratussa kirjastoautossa.

5. Julkkikset



Yhdenlaisina vetonauloina toimivat laulajat Antti Tuisku ja Virve Rosti. Tuisku kertoi siitä, kuinka hänen artistiminänsä eroaa arkiminästä. Hän korosti sitä, että kaikki elämän kokemukset muokkaavat ihmistä sellaiseksi kuin hän on tänä päivänä. Rosti puolestaan kertasi uransa eri vaiheita ja siihen vaikuttaneita ihmisiä. Erityisen lämpimästi hän muisteli Kirkan kanssa työskentelyä.

6. Tietokirjallisuus



Mielenkiintoisimpiin kirjoihin kuuluvat ehdottomasti tietokirjat. Liisa Väisänen kertoi Symbolien pitopöydässä nimisestä kirjastaan. Hän mainitsi muun muassa erilaisia omenaan liitettyjä mielikuvia. Reetta Laitinen ja Anna Lindholm puhuivat naisista sisällissodassa. He huomasivat taustatutkimuksen aikana, kuinka sodan jättämät arvet eivät ole vieläkään arpeutuneet, vaan ne ovat sen sijaan muuttaneet muotoaan.

7. Nuortenkirjallisuus



Tämän vuoden parhaimpia nuorille ja nuorille aikuisille suunnattuja kirjoja on ehdottomasti Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras, jossa on taianomaisia piirteitä Erin Morgensternin Yösirkuksen ja Stephanie Garberin Caravalin tyyliin. Mikama kertoi olleensa kiinnostunut taikureista lapsesta asti. Hän sanoi, että taikurit ovat aina käyttäneet hyväkseen uusimpia keksintöjä. Mikaman kirjassa taikurin esityksissä on eläviltä vaikuttavia robotteja.

torstai 25. lokakuuta 2018

Darren Shan: Kohtalon perilliset



"Suunnitelmasi on minulle nyt selvä."

Shan, Darren: Kohtalon perilliset
Kirjasarja: Osa 12
Muut osat: Osa 1, osa 2, osa 3, osa 4, osa 5, osa 6, osa 7, osa 8, osa 9, osa 10 ja osa 11
Alkuperäinen julkaisu: 2004
Alkuperäinen nimi: Sons of Destiny
Mistä maasta: Iso-Britannia
Suomentanut: Kaijamari Sivill
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi
Sivumäärä: 203


Vampyyriprinssi Darren Shanin kohtalo ratkeaa, kun hän ottaa viimeisen kerran yhteen vampaneesimestari Steve Leonardin kanssa. Hänestä, joka voittaisi taistelun, tulisi pahamaineinen Varjojen valtias, joka hallitsisi koko maailmaa. Darren ei toivoisi itselleen ennustettua tulevaisuutta, mutta hänellä ei vaikuta olevan muita vaihtoehtoja.

"Jos Steve ei kuole, kuolema kohtaa muutaman minuutin kuluttua sinut." (s.101)

Kaksintaistelu käydään eeppisesti friikkisirkuksessa poliisivoimien piirittämänä. Steve Leonard on järjestänyt kunnon shown. Mukana on myös vampaneeseja, vampyyreja, vampiireja ja vampetteja sekä Darrenin ystäviä. Herra Talo hihkuu innosta kaiken keskellä. Hän nauttii näkemästään ja odottaa innolla lopputulosta.

"- yhdessä me rakennamme kieroutuneen kauniin kaaoksen maailman." (s.109)

Olen nyt saanut tämän nuorille suunnatun kirjasarjan päätökseen. Mielestäni se oli jännittävä, mukaansatempaava ja nostalginen, sillä pidin lapsena vampyyrikirjoista. Tarinan loppu oli karmivan osuva. Sitä oltiin pohjustettu oikeastaan koko kirjasarjan ajan. Mielestäni oli mukavaa, että kaikki Darrenin kokemat asiat kulkivat koko ajan hänen mukanaan. Jään kaipaamaan hänen seikkailujaan.

"Olisin voinut puhua rauhan puolesta sen sijaan, että taistelin." (s.126)


Halloween -lukuhaaste

http://unelmienaika.blogspot.com/p/blog-page.html

tiistai 23. lokakuuta 2018

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä



"Sitten on pimeää."

Mackintosh, Clare: Annoin sinun mennä
Julkaistu: 2017
Alkuperäinen julkaisu: 2014
Alkuperäinen nimi: I Let You Go
Mistä maasta: Iso-Britannia
Suomentanut: Päivi Pouttu-Deliére
Kustantaja: Gummerus Kustannus Oy
Sivumäärä: 418


Pieni poika joutuu auton yliajamaksi ja menehtyy äitinsä käsivarsille. Kuljettaja ei tee elettäkään pysähtyäkseen auttamaan, vaan pakenee paikalta. Rikoskomisario Ray Stevens alkaa tutkia tapausta apunaan rehti Stumpy ja pirteä harjoitteleva etsivä Kate Evans. Tapaus kuohuttaa suurta yleisöä, sillä onhan kyseessä pienen lapsen henki. Ray tekee pitkää päivää selvittääkseen, kuka on syyllinen ja miksi hän pakeni onnettomuuspaikalta.

"Hän suukottaa poikaa ja anelee tätä heräämään." (s.9)

Ray Stevens on työlleen omistautunut mies, joka viettää aikansa mieluummin rikoksia selvittäen ja työkavereiden kanssa olutta juoden kuin kotona vaimonsa Magsin kanssa Tomin ja Lucyn kasvatuksesta huolehtien. Hän järkeilee ratkaisunsa sillä, että hän on perheessä ainoa, joka ansaitsee rahaa. Tulevaisuudessa lasten pyrkiessä yliopistoon rahaa tarvittaisiin vieläkin enemmän, joten Ray ottaa ylennyksen toivossa kaikki esimiehen määräämät työt vastaan. Ajan kuluessa hän vieraantuu yhä enemmän perheestään ja alkaa nähdä Magsin vain nuhjuisena kotiäitinä. Luulisi, että pienen pojan kuolemaan liittyvän tapauksen tutkiminen saisi ajattelemaan enemmän omien lasten merkityksellisyyttä. Raylle tulee hetki, jolloin hänen täytyy valita, onko hän mukana perhe-elämässä vai viettääkö hän mieluummin myöhäisiä työiltoja Katen kanssa.

"Voisi kuvitella, että monimutkaisen rikoksen tutkimiseen verrattuna lasten kasvatus olisi helppo nakki, mutta Ray oli milloin tahansa valmis vaihtamaan Tomin kanssa rupattelun epäillyn kuulustelemiseen." (s.68)

Poikansa menettänyt Jenna Gray pakenee entistä elämäänsä Walesiin, jossa hän asettuu asumaan syrjässä sijaitsevaan pieneen ja kylmään mökkiin. Hän hylkää kaiken autosta puhelimeen. Hänellä ei ole edes kunnolla omia tavaroita tai vaatteita mukana. Jenna kärsii muistojen aiheuttamasta tuskasta niin paljon, ettei hän halua syödä eikä puhua muiden ihmisten kanssa. Jenna viettää mieluiten aikaansa yksin. Hän keksii ajanvietteekseen valokuvauksen, josta hän alkaa saada pientä taskurahaa. Hän kuvailee rantahiekkaa ja meren aaltoja ja alkaa pikku hiljaa voida paremmin, kunnes menneisyys saapuu kolkuttamaan ovelle.

"Tuntemani suru on niin fyysistä, että on mahdotonta ajatella, että olen elossa ja että sydämeni jatkaa lyömistä, vaikka se on riistetty paikoiltaan." (s.47)

Mielestäni kirja oli hurjan jännittävä, mutta myös hivenen rankka ja synkkämielinen. Etsivien osuus tarinasta oli jokseenkin kliseinen, mutta tavallaan turvallisen ennalta-arvattava verrattuna Jennaan liittyviin tapahtumiin, jotka olivat aika rajuja ja surullisia. Luin kirjaa kiihtyvällä tahdilla, sillä se vangitsi minut täysin mukaansa. Halusin tietää, kuinka kaikki lopulta ratkeaa. Haukoin henkeäni juonenkäänteelle, joka läväytettiin vasten kasvojani kirjan puolessa välissä. Minun piti pitää pieni tauko ja hieman lehteillä kirjaa taaksepäin. Ihmettelin, miksi en ollut nähnyt tulevaa jo aiemmin, sillä jälkikäteen katsottuna kaikki oli ihan selvää. Toki on helppoa olla jälkiviisas. Clare Mackintoshin trilleri oli niin koukuttava, että minun täytyy tutkia, mitä muita kirjoja hän on kirjoittanut.

"Vesi on harmaata ja armotonta, ja vellovat aallot lennättävät ilmaan valkoisia pärskeitä." (s.159)


Helmet lukuhaaste 2018: 26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt

sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Andrus Kivirähk: Koiranne alkaa kohta kukkia



"Tämähän on aivan luonnollinen juttu."

Kivirähk, Andrus: Koiranne alkaa kohta kukkia
Julkaistu: 2016
Alkuperäinen julkaisu: 2009
Alkuperäinen nimi: Kaka ja kevad
Mistä maasta: Viro
Suomentanut: Heli Laaksonen

Kuvittanut: Joel Melasniemi
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava
Sivumäärä: 79


Kirjassa on 21 humoristista kertomusta, jotka on suunnattu lukemaan opetteleville lapsille. Heti alkuun tutustutaan koirankakkaan, joka rakastuu voikukkaan. Koirateema jatkuu, kun koira valmistaa itse itselleen pihvin ja kun toinen koira vaihtaa turkkia vuodenaikojen mukaan. Vaatteetkin heräävät eloon, kun sukat hautovat munaa, talvitakki ei suostu mennä kaappiin kesän ajaksi ja järveen pudonnut kinnas julistetaan kalojen presidentiksi. Syöminen muuttuu hauskemmaksi, kun lusikka leikkii keitossa merirosvoa. Suloisin kertomus sisältää marsun luona vierailevan tontun.

"´Tuletteko huomenna uudestaan?´ kysyi marsu.
´Tulenpa hyvinkin´, vastasi tonttu. ´Joka yö lahjasukkaan täytyy piilottaa jotakin, aina jouluun asti.´" (s.67)

Kirjan kertomukset olivat hauskaa luettavaa myös aikuiselle. Parhaimman vastaanoton ne varmasti saavat ekaluokkalaisen käsissä. Voin kuvitella, kuinka ne saattavat hauskuuttaa juuri lukemaan oppinutta. Kertomukset toimivat varmasti hyvin myös ääneen luettuina.

"Peruna kumarsi, kröhäisi kurkkunsa selväksi ja lauloi taas." (s.59)


Helmet lukuhaaste 2018: 8. Balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja

perjantai 19. lokakuuta 2018

Darren Shan: Varjojen vangit



"Täytyihän teillä jokin muukin keino olla"

Shan, Darren: Varjojen vangit
Kirjasarja: Osa 11
Muut osat: Osa 1, osa 2, osa 3, osa 4, osa 5, osa 6, osa 7, osa 8, osa 9 ja osa 10

Julkaistu: 2013
Alkuperäinen julkaisu: 2003
Alkuperäinen nimi: Lord of the Shadows
Mistä maasta: Iso-Britannia
Suomentanut: Kaijamari Sivill
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi
Sivumäärä: 183


Darren Shan, Vancha March ja siniviitta Harkat Mulds jatkavat jälleen Vampaneesimestarin jahtaamista. Tällä kertaa kohtalo vie heidät friikkisirkuksen mukana Darrenin kotikaupunkiin. Darren näkee siellä vanhan ystävänsä Tommyn, josta on tullut ammattijalkapalloilija, ja sisarensa Annien, jolla on pieni poika. Kolmikko kamppailee tuttuja vihollisia, Steve Leonardia, Morgan Jamesia ja J.V:tä, vastaan. Heidän avukseen saapuvat Debbie Keiso ja Alice Burges, jotka ovat olleet kokoamassa ihmisarmeijaa. Tapahtumat johtavat teatteriin, josta koko tarina sai alkunsa ja jossa tuodaan esille yllättävä käänne!

"Päätöksesi tulla tänne sysäsi liikkeelle tapahtumaketjun. Sitä ei voi enää pysäyttää." (s.43)

Darren kamppailee epävarman tulevaisuutensa kanssa. Häntä raivostuttaa mahdollisuus, että elämä ei muuttuisikaan paremmaksi, vaikka hän tappaisi Steven. Tulevaisuudessa näyttäisi kaikesta huolimatta siintävän Varjojen valtiaan hallitsema erämaa. Darren on erityisen raivostunut K-H Talolle, joka leikittelee varjojen olennoilla. Herra Pitkä ja Evanna aiheuttavat myös harmaita hiuksia salailemalla ennustuksia ja olemalla puuttumatta tapahtumien kulkuun.

"Asiat tapahtuivat niin kuin niiden oli määrä tapahtua. Ei ole minun osani sekaantua kohtalon käänteisiin." (s.130)

Darren saa oppia, mitä sodankäynti pahimmillaan voi tarkoittaa. Se on rakkaiden menetystä ja lasten kärsimystä - varsinkin sellaisten lasten, jotka on aivopesty kannattamaan tietynlaista aatetta ja toimimaan sokeasti sen sääntöjen mukaan. Sota on ennen kaikkea oman itsensä kadottamista pahuudelle. Darrenin on vaikea hillitä kostonhimoaan, vaikka hän tiedostaa, ettei se johda mihinkään hyvään.

"Sisällesi on alkanut kertyä vihaa, Darren, vihaa joka vielä hukuttaa sinut." (s.159)


Halloween -lukuhaaste

http://unelmienaika.blogspot.com/p/blog-page.html

sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Cecelia Ahern: Täydellinen



"Älä luota kehenkään."

Ahern, Cecelia: Täydellinen
Kirjasarja: Viallinen, osa 2
Muut osat: Osa 1
Julkaistu: 2018
Alkuperäinen julkaisu: 2017
Alkuperäinen nimi: Perfect

Mistä maasta: Irlanti
Suomentanut: Sirpa Parviainen
Kustantaja: Gummerus Kustannus Oy
Sivumäärä: 421


18-vuotias Celestine North piilottelee pappansa maatilalla pillinkantajia. Hän elää yhteiskunnassa, jonka ihmisoikeuksia loukkaavia tapoja kansalaisten on noudatettava tai muuten heidät todetaan viallisiksi. Celestine uskalsi ensimmäisenä sanoa ääneen, miten asiat oikeasti ovat ja miten niiden loogisesti ajateltuna kuuluisi olla. Hän aloitti muutoksen, uhrasi itsensä ja joutuu nyt kärsimään siitä. Celestine toivoisi voivansa löytää kadoksissa olevan videon, joka todistaisi, että tuomari Bosco Creva on tehnyt hänelle laittoman polttomerkin selkään. Parhaassa tapauksessa paljastus saattaisi horjuttaa koko korruptoitunutta yhteiskuntajärjestelmää, jolloin kaikki vialliset voisivat taas elää normaalia elämää.

"Yhteiskunta ei halua minua. He riuhtaisivat minut irti maasta, roikottivat minua juuristani, ravistelivat ja heittivät syrjään." (s.12)

Celestinellä on viaton tapa katsella maailmaa. Hän näkee ihmisiä kahlitsevien sääntöjen taakse logiikan ja oikeudenmukaisuuden avulla. Hän välittää aidosti muista ihmisistä. Celestineltä puuttuu itsesuojeluvaisto, sillä hän toimii oikeaksi näkemänsä asian puolesta ymmärtämättä tai välittämättä siitä, mitä hänelle itselleen saattaa käydä. Hän tuntuu välillä liiankin voittamattomalta, vaikka hänellä on ajoittain epävarmoja hetkiä. Etenkin Celestinen kivunsietokyky on äärimmilleen virittynyt. Hän pitää itseään ainutlaatuisena ja vahvana, minkä vuoksi hän sortuu ajoittain ylpeyteen ja ylimielisyyteen tehden typeriä virheitä. Celestinen ajattelu velloo jatkuvasti samojen asioiden ympärillä. Hän kelaa uudestaan ja uudestaan, mitä on tapahtunut ja mitä tuntemuksia se herätti. Celestine on ajattelussaan dramaattinen ja omaa asemaansa korostava.

"Hän on mieluummin oikeassa kuin turvassa -" (s.161)

Celestinen kliseiset poikaystäväehdokkaat ovat toistensa vastakohtia. Carrick on tumma, lihaksikas, väkivaltainen ja jääräpäinen, kun taas Art vaalea, lapsekas, kiltti ja heikko. Carrick on pahapoika, joka on elänyt kasvatuslaitoksessa, sillä hänen molemmat vanhempansa olivat viallisia, jotka eivät saa kasvattaa omaa lastaan. Hän on alusta asti ollut kapinallinen luonne. Art sen sijaan on tuomari Bosco Crevan poika, joka on aina tottunut tottelemaan. Hän ei uskaltaisi rikkoa sääntöjä edes puolustaakseen rakastettuaan. Lopussa tietenkin paljastuu, kumman heistä Celestine lopulta valitsee poikaystäväkseen. Teinirakkaus on tietenkin suurta, dramaattista ja ylisanoja pursuavaa.

"´Prinsessa, olen tullut pelastamaan teidät´, hän lisää dramaattisesti -" (s.387)

Huomasin lukiessani ajattelevani jälleen kerran Nälkäpeli -kirjasarjaa. Celestinessä on monia samoja piirteitä kuin Katnississa. Hän puhuu yhteiskuntaa vastaan. Häntä ihaillaan ja käytetään esimerkkinä. Hänellä on kyky liikuttaa massoja kapinallisiin tekoihin, joihin kukaan ei aiemmin olisi ikimaailmassa ryhtynyt oman turvallisuutensa vaarantamisen vuoksi. Hän saa ihmiset ihmettelemään, miten he ovat suostuneet noudattamaan ihmisoikeuksia rikkovia sääntöjä. Celestine valaa kaikkiin uhkarohkeutta ja kapinahenkeä. Henkilöpalvontaa on edesauttamassa Vitaalipuolueen propagandakoneisto - kuten Nälkäpelissä vyöhykkeen 13 uutisointi. Celestine on Bosco Crevan pakkomielle, kun taas Katniss presidentti Snown. Miehet käyttävät samoja keinoja tyttöjen savustamiseksi ulos, sillä he molemmat satuttavat viattomia kansalaisia. Celestine ja Katniss eivät voi luottaa kehenkään, sillä koskaan ei voi tietää, kenen puolella kukakin on.

"Ihmiset, jotka eivät ole koskaan ennen kuunnelleet, kuuntelevat nyt sinua." (s.106)

Viallisilla on mielenkiintoinen tapa tsempata toisiaan. He istuvat rinkiin, jonka keskelle kukin menee vuorotellen. Kaikki muistelevat mukavia asioita ja ominaisuuksia ringin keskellä olijasta.

"Hän pitää aitoudesta, kaikesta aidoimmassa muodossaan." (s.10)


torstai 11. lokakuuta 2018

Darren Shan: Sielujen järvi



"On siinä mulla hulluja maakrapuja"

Shan, Darren: Sielujen järvi
Kirjasarja: Osa 10
Muut osat: Osa 1, osa 2, osa 3, osa 4, osa 5, osa 6, osa 7, osa 8 ja osa 9
Julkaistu: 2010
Alkuperäinen julkaisu: 2003
Alkuperäinen nimi: The Lake of Souls
Mistä maasta: Iso-Britannia
Suomentanut: Kaijamari Sivill
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi
Sivumäärä: 217

Puolivampyyri Darren Shan on surun murtama, joten hän joutuu pitämään taukoa vampaneesimestarin jahtaamisesta. K-H Talo päättää lähettää hänet ja Harkat Muldsin outoon maailmaan selvittämään, kuka siniviitta on aiemmassa elämässään ollut. Kaksikko seikkailee erämaassa, kohtaa hirviömäisiä vastustajia kuten ihmisuhreja syövän Irvokkaan ja taistelee lohikäärmeitä vastaan. He tapaavat merirosvo Spits Abramsin, joka ryyppää pullostaan ja auttaa arvoituksen ratkaisemisessa hieman kyseenalaisin tavoittein.

"´Kuka siitä porukasta piittaa?´ Spits nauroi. ´Ne ei oo meitin maailmasta. Mitä väliä sillä on, jos joku niistä menikin liiskaksi?´" (s.154)

Kirjassa on perinteinen seikkailukirjan rakenne. Alussa Darren ja Harkat saavat arvoituksen. Keskikohdassa seikkaillaan erilaisissa kiperissä tilanteissa. Lopussa selviää arvoituksen ratkaisu. Kirja on siten aikuiselle ehkä hieman tylsä. Olen pitänyt muiden kirjasarjan osien ennalta-arvaamattomuudesta, mikä ei toteutunut tätä kirjaa lukiessa. Kirja ei kuitenkaan ollut huono, sillä kaksikon seikkailuista oli mielenkiintoista lukea. Kirjan rakenne toimii varmasti parhaiten nuorille lukijoille.

"Ne jotka eivät halua olla uhreja, taistelevat omasta puolestaan." (s.38)

Kuka Harkat Mulds sitten oli aiemmassa elämässään? Loppuratkaisu jää omalla kohdallani laimeaksi, sillä en ollut luonut henkilöön minkäänlaista tunnesidettä, mikä on oikeastaan harmi. Toivon, että seuraava kirjasarjan osa ei ole yhtä yllätyksetön. Pidän tästä nuortenkirjasarjasta, koska se yleensä pitää lukijansa varpaillaan.


Halloween -lukuhaaste

http://unelmienaika.blogspot.com/p/blog-page.html

sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Terhi Rannela: Frau



"Henkiin jääminen oli rohkeuden suurin teko."

Rannela, Terhi: Frau
Julkaistu: 2016
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: Karisto Oy
Sivumäärä: 232


Kirja sisältää sekä todellisia että keksittyjä henkilöitä ja tapahtumia. Erich Richter haastattelee Linaa koskien hänen edesmennyttä aviomiestään, SS-kenraali Reinhard Heydrichia, joka toimi nykyisen Tsekin alueella käskynhaltijana. Mies oli vastuussa Tsekkoslovakian saksalaistamisesta, minkä seurauksena ihmisiä vangittiin ja teloitettiin. Lontoossa paossa ollut Tsekkoslovakian hallitus salamurhautti miehen vuonna 1942. Tapahtumasta seurasi ajojahti, jonka seurauksena Lidicen kylää syytettiin vastarintaliikkeen jäsenten suojelemisesta. Kaikki miehet teloitettiin ja naiset ja lapset vietiin keskitysleireille. Kylä ryövättiin ja lopuksi poltettiin.

"En ole vakuuttunut, ovatko vaimot ja lapset yleisesti ottaen kiinnostavia. Miehet pyörittävät historian rattaita, niin on aina ollut ja tulee olemaan, se on biologinen tosiseikka. Naiset istuvat kyydissä. Mutta poikkeustapauksiakin on." (s.23)

Kirjan Lina on epäluotettava ja omaa rooliaan korostava ihminen. Hän kertoo miehestään ja kodistaan yläluokkaisen ihmisen ylpeydellä. Hän muistelee kalliita tavaroita, puutarhaa ja palvelijoiden määrää. Lina nostalgisoi ja sensuroi asioita omaksi parhaakseen. Hän kuvailee aikakautensa ajattelumaailmaa ylpeyttä äänessään. Hän arvostaa äitiyttä ja kodinhoitoa yli muiden asioiden, sillä hänen mielestään se on naisen sukupuoleen ja arvomaailmaan kuuluva asia. Hän toteaa, että naisen tehtävänä on varmistaa koti, jossa mies voi vain olla. Lina sanoo myös, ettei tunne syyllisyyttä mistään, sillä hänen omatuntonsa on puhdas. Hän kokee, että ennemminkin häneltä pitäisi pyytää anteeksi, sillä hänelle tehtiin vääryyttä. Linan itsestään maalaama kuva alkaa rapistua, kun selviää, että hän ei ollutkaan uskollinen leski, vaan meni uudestaan naimisiin suomalaisen Mauno Mannisen kanssa. Lina toteaa saaneensa tappouhkauksia ja kärsineensä liiketoimien sabotoinnista, joten hän tarvitsi miehen tukea. Suurin ylpeydenaihe, kaunis talo oli vallattu toiselta suvulta, jonka tavarat oli tuhottu. Kuuluisa puutarha oli enemmän palvelijoiden kuin omaa aikaansaannosta. Aviomieskin viihtyi enimmäkseen joko töiden tai vieraiden naisten parissa. Lina on pelottavan kaksinaamainen. Hän on yhtä aikaa antisemiitti ja kansallissosialisti, mutta samalla kieltää loppuun asti tietävänsä mitään ihmisten kärsimyksistä ja kohtaloista. Pelottavaksi Linan tekee se, ettei oikein tiedä, uskooko hän todella omaan harhaiseen käsitykseensä omasta maailmastaan ja menneisyydestään.

"Perinteinen nainen, aikakautensa asenteiden vanki tai kenties pikemminkin niiden syleilijä, mutta silti muutaman askeleen muita edellä." (s.56) 

"Tämä aika ei hyväksy toisinajattelijoita." (s.24)

Kirjan tapahtumat koostuvat Linan ja Erichin keskusteluista, Lidicen kylän tilanteen kuvailusta sekä salamurhan tehneen joukkion pakomatkan seuraamisesta. Mieleeni jäi kammottavan elävästi kuvaus eräänlaisesta kidutuksesta, niin sanotusta elokuvateatterista, jossa vartioitujen ihmisten täytyi istua hievahtamatta paikallaan. He eivät tienneet, mitä heille tulisi tapahtumaan, joten heidän aivonsa alkoivat tehtailla erilaisia versioita tulevista tapahtumista. He siis näkivät elokuvaa omassa mielessään.
 
"Ajattelulla oli rajat kuin taululla kehykset, vaikka ihminen luuli olevansa vapaa ja erityinen. Mitä tiettynä aikana oli mahdollista ajatella ja mitä ei?" (s.116)

"Ainoastaan ne, jotka jäivät jäljelle, kärsivät. Vainajilla ei ollut taakkoja." (s.156)

Tykästyin Terhi Rannelan tyyliin kirjoittaa historiallisista tapahtumista. Kaikki kuvatut tilanteet tuntuivat uskottavilta. Kirjan aihe kiehtoo ihmisiä, sillä on mahdotonta ymmärtää, miksi joku on voinut kannattaa kammottavia aatteita ja tehdä lukuisille ihmisille sanoinkuvaamattoman paljon pahaa.

"Ei ihmisellä ole oikeutta määrittää toisen elämän pituutta." (s.185)


Helmet lukuhaaste 2018: 37. Kirjailijalla on sama nimi kuin perheenjäsenelläsi

torstai 4. lokakuuta 2018

Tarita Ikonen: Kylmyyden monologi



"kukaan ei naura enää ikinä"

Ikonen, Tarita: Kylmyyden monologi
Julkaistu: 2018
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: Lasermedia Oy
Sivumäärä: 105


Miltä tuntuu olla koulukiusattu? Kuinka hän käsittelee kokemustaan? Miten syviä, henkisiä arpia voidaan paikata? Voiko pahan olon purkaa vain pahalla? Kirjassa on runoja, jotka liittyvät koulukiusatun kostofantasioihin. Hän purkaa tunteitaan toivomalla voivansa satuttaa kiusaajaansa yhtä pahasti - tai vielä pahemmin - kuin häntä itseään on satutettu. Runot kuvaavat kaiken kattavaa pahan olon tunnetta mustanpuhuvan huumorin keinoin.

"Yhteishaussa haen hietaniemen hautausmaalle
opiskelemaan turvallisuus- ja sosiaalialaa." (s.92)

Voiko kukaan lopulta estää koulukiusaamista? Onko aikuisilta otettu pois todelliset keinot puuttua tilanteeseen? Mitä seurauksia kiusaamisesta voi tulla kiusatulle itselleen, kiusaajalle ja hiljaisille hyväksyjille? Onko vanhemmilla muuta vaihtoehtoa kuin saattaa lapsensa vuosi vuoden jälkeen koululaitoksen teurasjonoon?

"Kun ne ei uskalla 13-vuotiasta ´nostaa seinälle´ ja sanoa:
nyt se saatanan sekoilu loppuu -" (s.86)

Aikuinen: Lue, ajattele, toimi!


Helmet lukuhaaste 2018: 36. Runo on kirjassa tärkeässä roolissa

tiistai 2. lokakuuta 2018

Ebba Witt-Brattström: Vuosisadan rakkaussota



"Rakkauden sodassa ei ole voittajia"

Witt-Brattström, Ebba: Vuosisadan rakkaussota
Julkaistu: 2016
Alkuperäinen nimi: Århundradets kärlekskrig
Mistä maasta: Suomi
Suomentanut: Jaana Nikula
Kustantaja: Into Kustannus Oy
Sivumäärä: 173


Pariskunta kiistelee avioliittonsa tilasta ensimmäisestä sivusta viimeiseen sivuun asti. Molemmat rakastavat edelleen omalla tavallaan toisiaan, mutta valitettavasti kyseiset tavat eivät enää kohtaa. He purkavat turhautumistaan satuttamalla sekä fyyisesti että henkisesti toisiaan mitä inhottavammilla keinoilla. He tuntevat pettymystä itseään ja toisiaan kohtaan. He eivät pysty kommunikoimaan toistensa kanssa muuten kuin riitelemällä. Pariskunta on umpikujassa. He eivät ilmeisesti haluaisi erota, vaikka se vaikuttaisi ainoalta järkevältä ratkaisulta ennen kuin jompi kumpi menettää henkensä.

"Sukupuolten sota on katalaa valtapeliä." (s.105)

Pariskunnan riidoissa käytetään satuttamisen välineenä toisen sukupuoleen liitettyjen huonojen ominaisuuksien kuvailua. He halveksuvat toisiaan naisena tai miehenä ja huudahtavat pettymystään toisen tapaan ilmaista omaa sukupuoltaan. He kaivavat mielestään lauseita, joiden tietävät satuttavan toista pahimmin.

"Oikeat naiset tietävät
miten sopeutua
miehen luontaiseen haluun
tavoitella ylivoimaa. (s.80-81)"

Kirjan lukeminen tuntui siltä kuin olisi kuunnellut eron partaalla olevan pariskunnan riitelyä. Se oli rankkaa ja ahdistavaa. Puheelta olisi halunnut sulkea korvansa, mutta eteenpäin oli luettava. Välillä oli pakko pitää hengähdystaukoja, sillä riitelyn seuraaminen alkoi käydä voimille. Teki mieli käskeä pariskuntaa lopettamaan ja jättämään toisensa rauhaan, mutta heidän väliinsä oli mahdotonta päästä. He olivat oman sotansa vankeja.

"Yritä nyt päästä jotenkin tästä eteenpäin." (s.120)


Helmet lukuhaaste 2018: 13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa