sunnuntai 3. syyskuuta 2023

George Orwell: Eläinten vallankumous

Maatilalla koittaa uudet ajat, kun eläimet päättävät toteuttaa vallankumouksen. Alkoholille perso isäntä saa juosta renkiensä kanssa pakoon. Eläimet kirjoittavat tasa-arvoiset käskyt ja tekevät yhdessä valtaamansa maatilan töitä elantonsa eteen. Paitsi että siat ovat kokouksissa aina niitä, jotka keksivät päätöksiä. Aivotyötä tekevinä ne määräävät itselleen enemmän ruokaa syötäväksi. Ei kestä kauan, kun eläimet saavat huomata, että 'toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset'.

"Eikö siis ole päivänselvää, toverit, että kaikki elämässämme oleva paha on peräisin Ihmisen tyranniasta? Kunhan vain pääsemme eroon Ihmisestä, meidän työmme tuotto jää omaksemme." (s.14)

Tykästyin eniten ikiaikaiseen aasiin, joka on  nähnyt ja kokenut elämää sen verran kauan, että ympäröivät tapahtumat eivät häntä hetkauta. Elämä kulkee sykleissä. Kaikki tapahtumat kulkevat aina samaa rataa, joten jonkin ajan kuluttua päästään taas samaan kohtaan, mistä edetään taas samaan lopputulokseen. Aasi ymmärtää, että ympäröivään maailmaan ei voi vaikuttaa, joten on vain elettävä rauhallisesti omaa elämää. Ei se siitä miksikään muutu.

"Vanha Benjamin, aasi, ei näyttänyt muuttuneen lainkaan Vallankumouksen jälkeen. Se teki työnsä samaan hitaaseen jääräpäiseen tapaansa kuin Jonesinkin aikaan, ei koskaan vältellyt mitään eikä myöskään koskaan tarjoutunut vapaaehtoisesti ylimääräiseen työhön. Vallankumouksesta ja sen tuloksista se ei koskaan ilmaissut mielipidettään." (s.32-33)

Kyseessä on poliittinen satiiri Venäjän vallankumouksesta vuodelta 1945. Tarinaa voi tulkita myös kuvauksena virheellisen tiedon levittämisestä. Toki myös eläinten oikeuksien puolustuspuheena. Nykyaikana tarinasta voi nähdä vallanhimon yhdistettynä nykypäivän johtajiin ja tapahtumiin. Valitettavan ajankohtainen kirja edelleen.

"Sinisilmäinen idealisti joutui ensi kerran vastatusten sen tosiasian kanssa, että totalitaarinen propagandakoneisto saattoi jauhaa mistä tahansa tapahtumasta sellaista poliittista totuutta kuin sen haltijat halusivat ja levittää sitä menestyksellisesti niinkin demokraattiseen maahan kuin Englantiin." (s.4)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!