Kävin Helsingin kirjamessuilla somevaikuttajapassilla. Vietin suurimman osan ajastani kirjasomenkohtauspaikalla muiden kirjaharrastajien kanssa keskustellen. Oli aivan ihanaa. Etenkin instagramista tutun @olipakerranoonariina järjestämässä tapaamisessa, johon osallistui yli 70 kirjaharrastajaa. Ohjelmajohtaja Ville Blåfield kulki ohitse, minkä seurauksena kuva tapaamisesta päätyi miltei heti messujen viralliselle instagram sivulle. Paikalle saapuneiden kirjaharrastajien määrä yllätti myös harrastajat itse. Kirjoista somettaminen, twiittaaminen, tiktok-videoiden tekeminen, podcastien äänittäminen ja youtube-videoiden kuvaaminen ovat yleistyneet etenkin, kun lehdet ovat tänä vuonna kirjoittaneet ahkerasti harrastuksesta ja Yle nostanut sen jopa tv-uutisten aiheeksi. Instagram-tilejäkin on jo yli tuhat. Mielestäni on hienoa, että kirjoja voi harrastaa ja ihmisiä inspiroida lukemisen pariin niin monella eri tavalla.
Ylläpidin messuilla ahkerasti @kirjagramsuomi instagram tiliä (jolla on kymmenen ylläpitäjää, jotka ylläpitävät viikon vuoroissa), joka uudelleen julkaisee (kohtauspaikallakin esillä näkyneen) tägin #kirjagramsuomi takaa kuvia. Käsitykseni mukaan messukeskus halusi kirjasomenkohtauspaikan seinälle esille kunkin sovelluksen kirjaharrastajia kokoavan tilin nimen. Kirjagramsuomi-tili pyrkii kokoamaan kaikki ajankohtaiset kirjaharrastamiseen liittyvät tapahtumat ja asiat. Kirjasomenkohtauspaikalla oli kiinnostavaa seurata, kuinka ihmiset keskustelivat sekä positiivisesti että kriittisesti kirjasomesta ja ottivat itsestään kuvia someseinää vasten.
Mielestäni on hienoa, että kirjasomettajista ollaan kiinnostuneita ja heitä halutaan ottaa mukaan messujen suunnitteluun ja järjestämiseen. Ihan mahtavaa, että Kulttuuri kukoistaa blogin Arja alun perin otti yhteyttä ohjelmajohtajaan ja tutustutti hänet kirjabloggaajiin heidän yhteisessä tapaamisessaan, minkä johdosta Kirsin Book Clubin Kirsi ja Amman lukuhetken Amma toimivat yhdyshenkilöinä messukeskuksen suuntaan. Mielestäni kirjasomenkohtauspaikka on valtavan upea saavutus etenkin, kun muistelee, kuinka aiempina vuosina kirjaharrastajat ovat joutuneet kohtaamaan toisiaan esimerkiksi eteisnurkassa portaikon luona tai heille osoitetulla sohvalla Boknäs huonekaluliikkeen osastolla. Kiinnostavaa seurata, mitä kirjaharrastajat keksivät ehdottaa ja mitä messukeskus voi toteuttaa ensi vuoden messuille. Odotan myös, jatketaanko somevaikuttajapassien jakamista ja selkeytetäänkö niiden käyttöön liittyvää ohjeistusta, sillä osalle vaikuttajista (instagramissa käytyä keskustelua seuraten) näytti olevan epäselvää, mitä se tarkoittaa ja mitä palveluja se sisältää.
Osallistuin lauantaina Aulan media- ja bloggaritapaamiseen, jossa Heather Morrisin oli tarkoitus esiintyä, mutta esiintyminen peruuntui. Sen sijaan kuuntelin mielenkiinnolla Tuire Malmstedtin kokemuksia kirjailijan työstä. Hyödynsin messukeskuksen lehdistötilaa rauhallisena paikkana somettamiseen ja hengähdyspaikkana teetä juoden ja puhelimen akkua ladaten. Toki vaihdoin sielläkin muutaman sanan muiden harrastajien kanssa.
Tein julkaisuja @unelmien_aika instagram tilini stooreihin päivästäni kirjamessuilla. Kiertelin messuosastoja kirjoja katsellen ja ohimennen keskusteluja kuunnellen, mutta etenkin oheistuotteita silmällä pitäen. Mukaan tarttui pöllö aiheinen postikortti ja koru elokuvasta Taru sormusten herrasta. Olisin halunnut ostaa 'kaiken' Suomalaisesta kirjakaupasta, mutta 'kaikki' jäi tällä kertaa ostamatta, kuten 'kirjan ystävä' tekstillä varustettu muki ja kirjan näköinen lamppu. Messuilla oli paljon kaikkea ihanaa, minkä sulattelemiseen meni viikko. Metrilakuja tosin on vielä jäljellä. Omenanmakuisia, tottakai.
Kiitos somevaikuttajapassista Messukeskukselle ja Helsingin kirjamessuille.
Kuulostaa todella ihanalta! Kyllä minunkin pitäisi joskus lähteä kirjamessuille, jos kerran tuollainen kohtaamispaikkakin on nyt kehitetty, ja muutenkin tietysti. Jospa ensi syksynä tulisi lähdettyä.
VastaaPoista