Siirry pääsisältöön

Anniina Mikama: Huijarin oppipoika

Vuoden 1829 Krakovassa viisitoistavuotias Wiktor Worowski seuraa taivaalta putoavaa esinettä joenrantaan. Sen sisältä astuu esille sotilasunivormuun pukeutunut muukalainen, joka syöksyy suojelemaan Wiktoria räjähdykseltä. Kulkuri Seweryn Król kuljettaa heidät kotiin ja perustaa sinne kellosepän verstaan. Oikeastaan mies tietää vielä enemmän sähkön avulla tehdyistä taikatempuista.

"Hän päätteli, että aikuiset olivat keksineet ajan pelkästään lasten piinaamiseksi. - - Kaikki aika on aikuisten aikaa, Tomek sanoi heidän palatessaan kotiin onkivapa olalla. - Miksei meillä voi olla omaa aikaa?" (s.47)  "Aikuisten maailmassa aika riensi, kului, vaati kiiruhtamaan ja uurastamaan, muistamaan kellonajat ja käyttämään joka hetken hyödykseen." (s.48) Lapsilla on kotiintuloaika ja nukkumaanmenoaika ja vaikka mikä muu aika.

Wiktor muistelee edesmennyttä pikkuveljeään, jonka kanssa hän ei ehtinyt viettää kovin paljon aikaa. Hän joutui hyvästelemään veljensä kuin Veljeni Leijonamieli kirjassa ikään; paitsi että hän ei ehtinyt ajoissa paikalle sanomaan viimeisiä jäähyväisiä. Viimeistään onnettomuuden jälkeen Wiktorin on aika ajatella aikuisten tavoin. Hänen on pohdittava, mitä hän haluaisi elämällään tehdä. Hänen on otettava vastuu omasta elämästään.

Wiktorin on selvitettävä Seweryn Królin menneisyyteen liittyvä selkkaus ennen kuin hän voi niin sanotusti lähteä kulkemaan omaa polkuaan. Hänen on myös päätettävä, kuinka hän toimii rakkaudenkohteensa Zofian suhteen. Seikkailu on täynnä vanhanajan tunnelmaa yhdistettynä moderneihin aineksiin. Se sisältää salaisia rituaaleja, mystisiä koneita ja tieteellisiä tutkimuksia. Se tarjoaa jännitystä, ajattelemisenaihetta, kolmiodraamaa ja mystiikkaa. Wiktor ja Zofia ovat päämäärätietoisia, uskollisia ja rohkeita ihmisiä.

Kun menettää jotain, voi saada jotain tilalle. Ihmisen kohtaama onnettomuus voi auttaa häntä keskittymään hänelle itselleen tärkeisiin asioihin. Hän saa viimein kipinän toteuttaakseen unelmansa. Kirja kertoo hyvyydestä, kaunasta, katkeruudesta sekä siitä, miten ihmisten teot vaikuttavat toisten ihmisten kohtaloon.


Helmet lukuhaaste 2019: 30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema

Kommentit