sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 6.luukkuRauhallista itsenäisyyspäivää!

Televisiossa näytetään yleensä perinteisesti itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto sekä Tuntematon sotilas elokuva. Väinö Linnan Tuntematon sotilas romaani ilmestyi vuonna 1954. Se kertoo konekiväärikomppanian kokemuksista jatkosodassa. Kirja tavallaan kuvastaa suomalaisen sotilaan muistoa.

Sitaatteja kirjasta: 

"Hakkaa päälle pohjan poika!" (Kaarna, Kariluoto)

"Valmistauttuka poja kualema kori, uskonno ja isänmaan pualest. Taas Suomen karhu elämöi, se nost kämmentäns ja löi." (Hietanen)

"Mikäs se pahan tappas?" (Kariluoto)

"Mikäs täällä? Mitä minä näen? Nyt, nyt te olette vallan erehtyneet. Ai...jaaai poojaat, poojaat. Ei sotaa näin käydä...Eheei. Eheei. Ei tämmösestä sodasta tule niin mitään. Mennäänpäs mokoman suon yli, että heilahtaa. Siellä jo toiset ovat naapurin asemissa." (Kaarna)
  
"Tuu sä hakeen leipäs päälle voita." (Vanhala)

"Taas alkoi sodan melske ja taiston tuoksina." (Vanhala)

"Tappioita kärsineenä, mutta yhä lyömättömänä peräytyy armeijamme uusille puolustuslinjoille." (Vanhala)

"Puskaryssä... anteeksi... pensasneuvostoliittolainen." (Honkajoki)

"Siellä se herne toverijaan ehtii, mutta turhaa on työnsä." (Rahikainen)

"Hyväntahtoinen aurinko katseli heitä. Se ei missään tapauksessa ollut heille vihainen. Kenties tunsi jonkinlaista myötätuntoakin heitä kohtaan. Aika velikultia." (Kertoja, kirjan loppu)

Oletko lukenut Tuntematon sotilas romaanin? Muita kommentteja?

5 kommenttia:

 1. Tuntematon saattaa pysyä vielä jokusen vuoden 'pitäisi lukea' -listallani. :) Eli en ole lukenut, eikä lukeminen juuri houkuttele edes klassikkostatuksen vuoksi. Sotaisat aiheet kun eivät oikein ole minua varten. :) Oikein hyvää itsenäisyyspäivää. :)

  VastaaPoista
 2. Olen jo monesti lainannut klassikon, mutta jotenkin se on aina jäänyt. Tarkoitus tämä olisi kyllä lukea. Ehkä sitten ensi vuonna :)

  VastaaPoista
 3. Tuli muutama päivä sitten luettua Tuntematon sotilas viidennen kerran - blogikirjoituksen tein sattumalta talvisodan syttymisen vuosipäivänä. Tuntemattoman sotilaan ja Sotaromaanin pariin on mukavaa palata uudestaan ja uudestaan - kirja kuvailee sodan inhimillisiä puolia ja kritisoi sodan mieletömyyttä niin hyvin, ettei aiheen rankkuus minua häiritse.
  Edvin Laineen elokuvan katsominen suoraan televisiosta on minun itsenäisyyspäiväperinteeni. Linnan juhlat eivät niinkään kiinnosta, mutta elokuva on katsottava. :)
  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 4. ''Saatanan tonttu, mä sotken sut suohon!" on jäänyt itselle mieleen :D Kirja on jäänyt lukematta vuodesta toiseen, vaikka löytyykin hyllystä. Elokuva sen sijaan kuuluu must see-perinteisiin itsenäisyyspäivänä. Finlandia leffan lopussa nostaa tunteet pintaan.

  VastaaPoista
 5. Mun on jo pitkään pitänyt lukea Tuntematon sotilas, mutta jostain syystä se aina vain jää. Ehkä voisi joululoman aikana yrittää lukea sen :-)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!