keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

5 kohdetta Lontoossa



Vierailin kesäkuun puolessa välissä Lontoossa. Kaiken muun ohjelman ohella ehdin tietenkin ajatella kirjallisuutta.

1. Shakespearen patsas

Leicester Squaressa kävellessäni kiinnitin huomioni William Shakespearen patsaaseen, joka komeili suihkulähteen keskellä. Päivä oli kääntynyt iltaan. Ympärillä velloi tasainen ihmisäänten surina. Vesi liplatti ja kukat uinuivat. Toivoin, että käsissäni olisi sillä hetkellä ollut Shakespearen teos, jota olisin voinut tunnelmoida suihkulähteen reunalla.



2. Kirjakauppa Foyles

Charing Cross Roadilla huomasin paljon kehutun Foyles kirjakaupan, joka toivotti kirjojen rakastajan peremmälle ystävien joukkoon. Olisin voinut ostaa sieltä kaiken! Ihastelin kirjagramista tuttuja koristeita, huokailin upeille painoksille klassikkokirjoista ja nauroin ilosta löydettyäni nuorten aikuisten osastolta lukuisia aarteita. Vaikka en itse enää nuori aikuinen olekaan niin kirjat ovat erittäin lähellä sydäntäni etenkin nostalgisista syistä. Nostalgikkona ostin itselleni Nälkäpeli kirjasarjan juhlapainoksen.



3. Sherlock Holmes -museo

Poikkesin pikaisesti Sherlock Holmes -museon luona Baker Streetillä. Näin metroasemalla myös herrasta tehdyn patsaan. Museon edessä oli aika mukavasti ihmisiä jonottamassa pääsyä sisälle. Sää oli teemaan sopivan tihkuinen ja sumuinen. Latasin matkaa varten Sherlock Holmesin tytär nimisen äänikirjan, mutta en ehtinyt kuunnella sitä minuuttiakaan, sillä tekemistä riitti niin paljon.



4. The British Library

Pitihän sitä myös kirjasto nähdä! Tosin näkeminen jäi tällä kertaa pelkäksi nopeaksi vilkaisuksi. Minut yllätti, että kirjastoon pääseminen olisi edellyttänyt läpikotaista turvatarkastusta. Paikka näytti hieman liian tylsältä ja modernilta. Minua kiinnostaisi ennemmin vanhanaikaiset kirjastot, joihin voisi rauhassa eksyä ja joiden jokaista sopukkaa eivät edes kirjastovirkailijat tunnistaisi. Salakäytävistä puhumattakaan! Sellaisia taidan löytää vain kirjoista...



5. The Harry Potter Shop

Taikamaailma on saanut monet hurmioitumaan! En lukenut Harry Potter -kirjoja lapsena, koska ensimmäinen ilmestyi vasta, kun oli nuori. Silloin kirjat tuntuivat aivan liian lapsellisilta minun makuuni. Luin mieluummin eeppistä fantasiaa kuin lastenkirjallisuutta. Ensimmäinen Harry Potter -elokuvani oli joku keskivaiheen elokuvista, jonka menin katsomaan elokuvateatteriin vain, koska olin saanut lipun lisäpalkkioksi kesätöistä. Muistan, etten oikein ymmärtänyt mistään mitään, koska en ollut nähnyt aiempia elokuvia. Jossain välissä päätin ostaa elokuvat omaksi ja katsoa ne. Seuraavaksi törmäsin aiheeseen, kun olin vuonna 2010 ostoksilla kauppakeskus Kampissa. Elokuvateatterin ulkopuolelle oli kokoontunut joukko faneja tervehtimään Evanna Lynchiä ja Matthew Lewisiä. Seisahduin seuraamaan tapahtumaa ja pyysin hässäkässä myös itselleni nimikirjoitukset. Luna on kyllä suosikkini. Ensimmäisen Harry Potter kirjani luin kirjablogin innoittamana vasta syksyllä 2015. Minulla on vielä kaksi viimeistä osaa lukematta. Ne tuntuvat jotenkin raskailta ja hankalilta lukea. Eniten minua kiehtoo kyseinen taikamaailma ja sen tuoma yhteenkuuluvuuden tunne. Harry Potter aiheinen kauppa kihisi ja kuhisi kaiken ikäisiä ihmisiä, jotka intoilivat tutuista ja maagisista esineistä. Rakastan aikamatkustamiseen liittyviä tarinoita sekä kaikenlaisia lintuja, joten minun oli tietenkin pakko ostaa ajankääntäjä ja Hedwig pehmolelu. Mukaan tarttui myös ikoninen suklaasammakko, jonka suklaa oli yllättävän hyvää ja riittoisaa. Kaupan edessä olisi voinut myös kuvauttaa itsensä, mutta siihen en ryhtynyt etenkin valtavan jonon vuoksi. Kaupungin kaduilla kävellessäni törmäsin sattumalta Palace Theatreen, jossa esitetään Harry Potter aiheista näytelmää. Haluaisin niin nähdä sen, sillä rakastan teatteria enkä ole koskaan nähnyt vastaavanlaista näytelmää, mutta valitettavasti se ei sopinut matkasuunnitelmaan. Elokuvien kuvauspaikalla Warner Bros studioillakin olisi toki mielenkiintoista vierailla. Kävelin sattumalta joillain kaduilla, joilla elokuvia oli kuvattu. Kävin esimerkiksi kahvilassa, jonka edessä näyttelijät olivat eräässä kohtauksessa kävelleet. Hauskoja sattumia. Ihanaa, kun jokin aihe innostaa ja inspiroi ihmisiä! Se tekee elämästä hivenen taianomaisempaa!



Ajatukseni jäivät Lontooseen. Olisin voinut jäädä sinne vielä pidemmäksikin aikaa. Vierailu ei ollenkaan helpottanut matkakuumettani, vaan pahensi sitä. Minulle tuli pikemminkin pakonomainen tarve päästä kaupunkiin pian uudestaan. Niin paljon jäi näkemättä ja kokematta. Minusta tuntuu siltä, että Lontoota olisi tutkittava verkkaasti ja nautiskellen. Siinä on niin monia kerroksia, että niiden kuorimiseen menisi vuosia - ja aina vain tulee lisää. Olen käynyt Lontoossa nyt kolme kertaa ja jokaisella kerralla se näyttää erilaiselta.



Voi kun ei olisi tullut aika palata kotiin! Ensi kertaan, Lontoo! Toivottavasti näemme pian uudestaan!



2 kommenttia:

  1. Ihana Lontoo. Kiitos matkakokemusten jakamisesta. Olen käynyt Lontoossa aika monta kertaa ja aina sinne voisi mennä uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lontoo on kyllä niin ihana. Mukava kuulla, että se viehättää muitakin aina uudestaan ja uudestaan.

      Poista

Kiitos kommentista!