sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Tiina Laitila Kälvemark: Seitsemäs kevät"Keväällä jokin alkaa. Kesällä se valmistuu."

Laitila Kälvemark, Tiina: Seitsemäs kevät
Julkaistu: 2017
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 180


Ruotsissa vallitsee jälleen yksi harmaa kevät. Meteorologi Peter matkustaa Iso-Britanniaan vanhan ystävänsä jäljille, Susanne seuraa skypen välityksellä sijaissynnyttäjä Padman vatsan kasvua, tähtimeklari Paula tasapainoilee salasuhteensa parissa ja suomalaiset sukujuuret omaava Markus kaipaa rauhallista elämää mummonmökissä. Jokainen on elämänsä taitekohdassa. He suunnittelevat tärkeää muutosta, jonka toteuttamisen ajankohta on pian käsillä. Päätökset vaikuttavat väistämättä kanssaihmisiin. Toisilleen tuntemattomien ihmisten elämät kietoutuvat tahtomattaan yhteen.

"Onko tämä tässä nyt? Oikeasti? Eikö varmasti ole mitään enempää?" (s.50)

En enää muistanut, miksi olin varannut kirjastosta tämän kirjan, kun sain sen pitkän jonotuksen jälkeen käsiini. Tiesin vain, että olin lukenut siitä jostain kirjablogista ja että postaus oli vakuuttanut minut siitä, että kirja kannattaisi lukea. Kirjan alku tuntui tahmealta. Hämmästelin, miksi olin halunnut lukea tällaisen kirjan. Olin muutamaan otteeseen vähällä jättää kirjan kesken. Onneksi pääsin lukemisen rytmiin, sillä kirja oli ajatuksia avaava.

"Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta kukaan ei tiedä tarkalleen miten, milloin ja missä." (s.89)

Jäin kirjan lukemisen jälkeen filosofiseen tilaan. Pohdin elämän sattumanvaraisuutta - kuinka kaikki vaikuttavat tahattomasti tai tahallaan toisten ihmisten elämään. Ketju voi olla pitkäkin. Erään ihmisen pienikin teko voi olla ketjun viimeiselle elämää mullistava - hyvässä tai pahassa. Pohdin myös rakkautta, elämästä nauttimista ja somen merkitystä. Susanne ei osannut arvostaa lastensa kanssa viettämää aikaa olemalla läsnä hetkessä, vaan hän keskittyi kuvaamaan ja raportoimaan kaiken blogiinsa. Ilmeisesti monet ihmiset masentuvat, kun heidän elämänsä ei näytä yhtä värikkään täydelliseltä kuin blogiperheiden arki. Susanne ei ymmärtänyt, että hänen ei välttämättä olisi tarvinnutkaan pyrkiä täydellisyyteen. Kaikki ihmiset eivät ole samanlaisia. Toiset nauttivat eri asioista kuin toiset. Somessa hyvältä näyttämisen sijasta voi valita rauhaisan, yksinkertaisen ja ekologisen elämäntyylin. Pidin kirjassa myös symboliikasta. Esimerkiksi perhoset vilahtivat eri ihmisten tarinoissa eri rooleissa. Sanotaan, että ´perhosen siivenisku voi aiheuttaa myrskyn tuhansien kilometrien päässä´ (s.176).

"Jokainen tekemäsi valinta lähettää joukon renkaita ympärilleen. - Ne osuvat ihmisiin, joita et ole koskaan tavannut ja jotka olisivat valinneet toisin kuin sinä." (s.176)


Helmet lukuhaaste 2018: 19. Kirja käsittelee vanhemmuutta

18 kommenttia:

 1. Tälle kirjalle toivon paljon lukijoita! Minusta rakenne on oivallinen ja ihmisiä yhdistävät välillä hyvim hennotkin langat hienosti toteutettuja. Nautin, kun lukiessani sain koota mielessäni kokonaiskuvaa. Osa henkilöistä on myös osuvia, kuten juuri Susanne liioiteltuine (mutta silti mahdollisine) some-addiktioineen ja perfektionismeineen. Myös ilmastonmuutos on ujutettu tarinaan niin, ettei ihan heti tajua lukevansa dystopiaa (joka on mahdollisesti jo täällä). Hieno kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Rakenne on kiinnostavan kekseliäs. Susanne herätti eniten ajatuksia.

   Poista
 2. Kiva kuulla, että kirja on ollut mieluinen lukukokemus. Meillä oli muutama vuosi sitten lukupiirissä luettavana Laitila Kälvemarkin Karkulahti eikä se meitä erityisemmin sytyttänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, ettei kyseinen kirja ollut teidän mieleen. Ehkä Seitsemäs kevät on mieluisampi?

   Poista
 3. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta, en ollut tähän aiemmin törmännytkään!

  Välillä itsellekin tulee kirjastolta hauskoja "yllätyksiä", on jonotellut jo niin kauan, ettei muista miksi sen sinne alunperin on lisäillyt! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tutustuit kirjaan tätä kautta!

   Totta, tämä kirja oli ainakin yllättävä :)

   Poista
 4. Olen kuullut tästä kirjasta paljon hyvää, mutta ei ole vielä päässyt lukulistalleni. Ehkä tuo someaddiktio ei jaksa kirjallisuudessa kiinnostaa, kun ärsyttää tarpeeksi jo arkielämässäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla! Someaddiktio mainitaan vain kyseisessä kohdassa. Kirjassa kerrotaan monen henkilön tarinaa :)

   Poista
 5. Tämä on siis dystopia. Hmm, taitaa siten mennä lukulistalleni. Tuosta tarinoiden toisiinsa kietoutumisesta tuli mieleen Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet (omalla tavallaan dystopia sekin), josta pidin kovasti. Ehkä siis tästäkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin suositella! Puikkosen kirjaa en olekaan lukenut. Täytyy tutustua.

   Poista
 6. Ai jai jai, filosofinen tila kuulostaa niin hyvältä. Luin kiinnostuksella postauksesi, koska tämä kirja on ollut mielessäni ja haluaisin kyllä tämän jossain vaiheessa lukea. Nyt vaan ole hukkumassa (suorastaan konkreettisesti) kirjakasoihin.

  Vaikuttaa, että teoksessa käsitellään monia tärkeitä kysymyksiä. Jännä muuten, miten vahvasti some on tullut mukaan kirjojen tematiikkaan noin yleisemminkin. Vaikea on kyllä enää kuvitella, millaista elämä olisi ilman somea, vaikka toki siitä kokemusta omaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin suositella kirjan lukemista!

   Kirja sisältää monenlaista. Kaikesta en voinut kirjoittaa, jotta en pilaisi muilta lukukokemusta paljastamalla kaikkea etukäteen.

   Poista
 7. Isoja ajatuksia kirja on herättänyt. Mietin juuri tänään sattumanvaraisuutta. Sitä, että kuinka paljon oman elämänkin käänteistä on lopulta sattuman tulosta (vai onko, tästähän toki voidaan keskustella), niin paljon kuin itse mukamas omia käänteitään pohtii ja suunnitteleekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin suuret muutokset vaikuttavat käänteentekevästi omaan elämään. Kaikki vaikuttaa kaikkeen :)

   Poista
 8. Ihan uusi tuttavuus tämä, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 9. Juuri Taivas-dystopian luettuani, en halua yhtään sen lajin synkistelyä lisää. Toisaalta nuo kaikki valintatilanteet ihmisten elämissä kyllä kiinnostavat. Olen tavannut Tiinan muutaman kerran messuilla, joten sinänsä olisi mielenkiintoista myös lukea häneltä jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kokenut tätä niinkään synkäksi. Enemmänkin mielenkiintoiseksi ja ajatuksia herättäväksi. Suosittelen lukemaan jossain vaiheessa!

   Poista

Kiitos kommentista!