lauantai 3. kesäkuuta 2017

Petri Tamminen: Suomen historia



"Mamma istuu keinutuolissa ja katselee tielle."

Tamminen, Petri: Suomen historia
Julkaistu: 2017
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava
Sivumäärä: 157


Suomen historiasta pääsevät kertomaan tavalliset ihmiset muistoineen. Lyhyistä kertomuksista, elämän hetkistä, jää melankolinen mielikuva suomalaisesta luonteesta - ripauksella huumoria. Suomalaiset ovat aina olleet köyhiä, mutta auttavaisia. Heitä on koeteltu kovilla kohtaloilla ja kansan kahtiajaolla. Suomi on kokenut muutoksia, ja myöhemmin ihmiset ovat saaneet vanhoista tapahtumista uusia oivalluksia.

"Kun hän palasi Suomeen, isä oli kuollut,  äiti mielisairaalassa ja kotitalosta jäljellä savupiippu." (s.35)

Mieleen jäi etenkin tarina sodan aikaisesta ulkomaanavusta. Amerikasta lähetetyt paketit sisälsivät erikoisia ja epäkäytännöllisiä tavaroita kuten marmorikuulia ja naisten oikean käden käsineitä. Toinen mielenkiintoinen tarina kertoi miehestä, joka ei kehdannut tehdä niin sanottuja naisten töitä muuten kuin ovi lukittuna ja verhot vedettyinä ikkunoiden eteen. Harmi, että kirja on aika lyhyt ja tarinat vielä lyhyempiä. Muistoja olisi ollut mukava lukea enemmän ja laajemminkin.

"Mitään näitä nykyisiä bonus- ja plussakortteja äiti ei huolinut. Hän sanoi, että hän eli jo sen oman korttiaikansa silloin sodan jälkeen." (s.56)


Helmet lukuhaaste 2017: 8. Suomen historiasta kertova kirja

100 suomalaista kirjaa: 18/100

1 kommentti:

  1. Minulla on teos hyllyssäni ja aion lukea sen tämän vuoden aikana. Se vaikuttaa kiinnostavalta, vaikka onkin ohut.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!