maanantai 30. tammikuuta 2017

Kirjablogien kuvatLoin blogilleni instagram tilin tässä kuussa. Olen sitä kautta innostunut selailemaan erilaisia kirjakuvia ja pohtimaan, kuinka kirjoja on tapana kuvata. Kuvissa on yleensä kirjan lisäksi näkyvillä paljon muutakin:

- Kirjabloggaaja tai osa hänestä kuten jalat tai kädet

- Lemmikkieläin, useimmiten kissa tai koira

- Kirjan väreihin sopivia kukkia, kynttilöitä, koriste-esineitä, kelloja, koruja, pehmoleluja

- Etenkin ulkomaalaisissa nuorten pitämissä blogeissa on paljon funkypop hahmoja tai muita fanitavaroita- Usein bloggaaja syö tai juo kirjaa lukiessaan tai on asettanut ruoan tai juoman muuten vain rekvisiitaksi. Joskus ruoka tai juoma liittyy itse kirjaan, mutta useimmiten ei.- Kirjoja kuvataan luonnon keskellä

- sekä kangasta, huonetta, ikkunaa tai kirjahyllyä vasten- Osa kuvista on hyvin pelkistettyjä, kuten kuva pelkästään kirjasta, mutta osa on hyvinkin runsaita, jolloin kirjaa on vaikea edes löytää rekvisiitan keskeltä. Joskus rekvisiitta liittyy kirjaan, mutta joskus taas ei.Millaisista kirjakuvista sinä pidät? Tykkäätkö itse ottaa kuvia kirjoista?

50 kommenttia:

 1. Minä innostuin yli vuosi sitten ottamaan rekvisiittaa mukaan kirjakuviin ja sen jälkeen jokaisesta kirjakuvasta on löytynyt jotakin kirjaan tai kirjan tunnelmaan liittyvää tavaraa tai taustaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on mukava välillä kokeilla jotain erilaista. Useimmiten kuvaan luonnossa.

   Poista
 2. Hauska postaus! Omissa kirjakuvissani on usein kahvikuppi ja jotain pientä, herkullista syötävää siitä syystä, että ehdin yleensä lukea, kun lapset ottavat päikkäreitä. Silloin minulla on myös päiväkahviaika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tykkäsit! Hauska kuulla, missä tilanteessa kirjakuvasi syntyvät!

   Poista
 3. Kiva postaus! Kirjakuvien ideoiminen on hauskaa puuhaa. Viime aikoina olen hieman laiskistunut ja käyttänyt kustantamojen kuvia. Ehkäpä inspiraatio kuvaamiseen taas löytyy, kun valon määrä lisääntyy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Talven pimeydessä on tosiaan hieman haastavaa kuvata. Mutta toisaalta niistä muistuu mieleen hetki, jolloin kirjan on lukenut.

   Poista
 4. Mukava postaus :)

  Itse tykkään kuvailla kirjoja ja se varmasti näkyy blogini Instatilillä. Itse tykkään selkeydestä ja simppeliydestä melkein kaikessa, joten pääasiassa kirjakuvani ovat juuri sellaisia, ei liikaa mitään krumeluureja. Viime aikoina olen alkanut pikku hiljaa lisäillä kuviin vähän rekvisiittaa, mutta yleensä pääasiassa kuvissani on juurikin kirja. Koristellummat kuvat laitan Instagramiin, blogissani suosin pelkästään kirjan sisältäviä kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! Hauska idea laittaa erilaisia kuvia eri paikkoihin.

   Poista
 5. Itse suosin niukkaa minimalismia, kuvaan sen kappaleen jota luin (jolloin kirjan esineenä omia piirteitä, kulumia yms tulee näkyviin) mutta muuta ei kuviin päädy.
  Kuvaan kirjoja yleensä kerralla ison nipun ennen kuin olen niitä lukenut ja ne kansikuvat ovat sitten koneella odottamassa, joten eihän tunnelmasta voi sanoa siinä vaiheessa vielä mitään ja tunnelmakuvatkin jäävät toteuttamatta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä yhdestä kirjan sivusta otettu kuva jäikin pois listaltani. Minullakin on tapana kuvata kirjoja iso pino kerralla luonnon keskellä. Muutamasta harvasta on tullut otettua erilainen kuva.

   Poista
 6. Minä päätän tuon tuostakin, että kuvaan itse. Mutta ei vain saa aikaiseksi. Joten minulla on sekä itse otettuja että kustantajien kansikuvia. Ryhdistäytymisen paikka - taas kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei kai se haittaa, jos ei aina pysty kuvaamaan itse :)

   Poista
 7. Hauskaa ja kiinnostavaa analyysia. :) Minä aloin kuvata kirjoja blogiini itse jo aika varhain, olisiko ollut 2011. Joskus ideat loppuvat kesken, mutta koetan aina jotenkin tallettaa mukaan kirjan fiilistä. Aina se ei ihan onnistu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla. Sinun blogissasi on hienoja kuvia. Itse vaan on yleensä niin kriittinen omille tuotoksilleen :)

   Poista
 8. Minulla vaihtelee: joskus mukana on rekvisiittaa, joskus ei - riippuu myös siitä, löytyykö minulta mitään sopivaa. Olen myös kerran matkannut asuinalueeni ulkopuolelle vain saadakseni kuvan kirjasta paikassa, joka liittyy tarinaan. :D Olen innostunut myös kuvanmuokkauksesta, joten kirjakuvissa on tullut leikiteltyä erilaisilla kuvanmuokkausohjelmilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Hauska tehdä retkiä kirjojen varjolla! :) Tuota kuvanmuokkausta en ole edes ajatellut. Jotain valotusta olen joissain kuvissa muuttanut.

   Poista
 9. Mä oon oikeastaan tosi laiska kuvaamaan. Haluaisin kuvata enemmän, mutta aina se jotenkin jää. Näin talvella varsinkin luonnonvaloa ei enää iltapäivästä oikein ole ja aamupäivästä en ikinä muka muista. Haluaisin kyllä panostaa enemmän kuvaamiseen.
  Ääni- ja e-kirjojen kohdalla tulee käytettyä kustantajien kuvia. Aina kuitenkin oma onnistunut kuva on parempi.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät jossain vaiheessa hyvän kuvaushetken :)

   Poista
 10. Aika paljon samoja kikkoja olen minäkin käyttänyt. (Minut löytää Instasta nimimerkillä @les_lue_blog) Kuvaan ehkä eniten ulkona, koska sillä tavalla saan parhaan valon. Mutta paljon on kuvattu myös sisätiloissa teekupin kanssa. ;-) Mulle Instagam-tili toimii ennen kaikkea lukupäiväkirjana.

  VastaaPoista
 11. Tämä oli tosi kiva postaus! Mä en oikein jaksanut instagrammailla säännöllisesti, niin olen vähän niin kuin lopettanut käytön. Suunnittelin, että blogia varten voisin alkaa vaikka sitten välillä kuvata jotain kirjakuvia, kun tarvisin vähän valokuvaustreeniä.

  VastaaPoista
 12. Viime aikoina mä olen ollut tosi laiska, oon vain kopsannu kuvan instgram-tilistäni. Toivon, että ehdin vielä kuvailemaan ajatuksella ja kirjaan sopivalla rekvisiitalla tulevaisuudessa. Sellaisia kuvia on kiva katsella, mutta myös pelkkä kirjan kansikuva on hyvä - mulla jää kirjat mieleen juuri kannen mukaan ja on mielenkiintoista katsoa miten kansi on suunniteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään myös molemmista kuvaustyyleistä. On mukava nähdä etenkin erilaisia kuvia.

   Poista
 13. Minä olen niin "teksti-ihminen", ettei kuvilla ole suurta merkitystä minulle. Toki kansikuva on kiva nähdä. Se auttaa tunnistamaan kirjan, kun se näkee myöhemmin, tai muistamaan, että tuon olen nähnyt/lukenut.

  Valokuvaan kyllä muuta, esim. matkoilla, mutta kirjat ovat minulle ensisijaisesti tekstiä - elleivät ole kuvateoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on tärkeää nähdä kansikuva, jotta hahmotan paremmin, mistä kirjasta on kyse. Muuten tuntuu siltä kuin tutustuisin kirjaan sokkona.

   Poista
 14. Minä pidän itse otetuista kirjakuvista. Mulla ei vain riitä taidot (tai halu opetella), joten oman blogin kuvat ovat melkeinpä aina suoraan kustantamojen sivuilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minullakaan mitään erityistaitoja ole. Näpsäisen vain kuvan :)

   Poista
 15. Oih, Neiti Etsivät! Ahmin niitä lapsena! Tuo Yösirkus on todella kaunis :) Ottaisin mielelläni itse kirjankansikuvia, mutta kännykamerani ihan toivoton...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neiti Etsivät olivat myös minun lapsuuden suosikkeja. Luin kuvassa näkyvän viime kesänä nostalgia syistä :) Tykkään myös Yösirkuksen kannesta.

   Poista
 16. Kiva postaus. Itse olen aika kyllästynyt noihin kirja ja kahvikuppi -postauksiin, mutta mikäs siinä, jos ne kuvaajaa miellyttävät, niin antaa palaa vaan.

  Instagramissa mulla on aina joku tausta ja sitten sen päällä kirja. Taustat usein liittyvät jollakin tavalla kirjaan, jota ei välttämättä hahmota - ainakaan jos kirjaa ei ole lukenut. Pyrin siihen, että taustakuva ja kirja kommunikoivat keskenään. Usein taustakuva heijastaa kirjan tunnelmaa joko suoraan, mutta välillä myös esim. ironian kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. En ole vielä ehtinyt kyllästyä kuppi&kirja kuviin, kun olen tuijotellut kuvia varta vasten vasta vähän aikaa. Hauska idea yhdistää tausta kirjan tunnelmaan.

   Poista
 17. Välillä otan kuvia kirjoista, välillä en. Läheskään aina ottamani kirjakuvat eivät päädy blogiin. Sen sijaan ne saattavat olla yksityisellä insta-tilillä tai blogin FB-sivulla.
  Tunnistan kyllä luettelemasi kirjakuvatyypit, noinhan se yleensä menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas kuvailen vain sillä ajatuksella, että laitan kuvan blogiin :)

   Poista
 18. Minä pidän siitä, että blogi on visuaalinen, mutta en ota kuvia itse. Sen sijaan käytän tosi paljon aikaa siihen, että valitsen kuvapankista juuri kirjan tunnelmaan sopivan kuvan. Se on itse asiassa tosi hauska osa omaa bloggausprosessiani ja kuva on suuressa roolissa blogini ulkoasussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska idea selata kuvapankkia! Minulle taas on tärkeää saada kuva juuri siitä kirjasta, jonka olen lukenut.

   Poista
 19. Pidän kaikista kirjakuvista enkä toivottavasti ikinä kyllästy minkäänlaisiin kuviin. Koskaan ei ole liikaa puhetta/kuvia kirjoista ja arvostan ihan kaikenlaisia kuvia. Seuraan monia, monia kirja-aiheisia instagram tilejä ja siellä näkyy monenlaista. Itse otan melkein aina itse kirjakuvat, se tuo omanlaisensa lisän lukemiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Kaikki kirja-aiheiset jutut ovat hyvästä. Kirjojen kuvaaminen on mukava osa bloggaamista.

   Poista
 20. Minäkin kuulun niihin, jotka ovat kuvanneet kirjansa jo melko varhaisessa vaiheessa. Joskus laiskuus iskee ja laitan vain kansikuvan. Harrastan muutenkin kuvausta ja kuvankäsittelyä, joten kirjakuvat menevät siinä sivussa. Yritän saada kuviin mukaan tunnelmaa/miljöötä, joka sopii kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Minultakin taitaa löytyä vain yksi kirjakuva, jota en ole itse ottanut...

   Poista
 21. En osaisi ajatella blogijuttua ilman kuvia, niin paljon olen myös kuvaihminen. Puoliso on jo tottunut siihen, että aika ajoin kerään kaikenlaista rekvisiittaa kuistin isolle pöydälle ja "lavastan" kirjakuvia. Alkuun touhu nimittäin ihmetytti häntä. Kaikenlaiselle irtokrääsälle on tullut käyttöä, kun yrittää elävöittää kirjakuvaa. Valokuvaustaitoni vain saisivat olla paremmat. Viimeksi ihastuin Museoviraston tarjoamaan mahdollisuuteen käyttää historiallisia kuvia vapaasti lähde mainiten. Petri Tammisen Suomen historiaan löytyi minusta hauskoja arkistokuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla kirjojen valokuvauksestasi. Blogiin kuuluvat minunkin mielestäni kuvat. Hyvä kuulla arkistokuvista. Ehkä pitäisi joskus tutustua.

   Poista
 22. Minä olen nykyään tosi huono kuvaamaan kirjoja. E-kirjojen lukemisen huono puoli on juurikin tuo ei-kuvauksellisuus...
  Katselen kuitenkin kuvia mielelläni - varsinkin jos kirjan kaverina on jotain itse kirjaan tai lukuhetkeen liittyvää rekvisiittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. E-kirjoista on aika vaikea ottaa kuvia, mutta on niitäkin näkynyt. Joissain kuvissa on ollut lukulaite, jonka ruudulla näkyy kirjan kansikuva. Sellaiset kuvat ovat hieman hämmentäviä, minkä rekvisiitta ei liity millään tavalla kirjaan.

   Poista
 23. Olipa piristävän erilainen ja hauska postauksen aihe! :P
  Ulkomaisten instagram-tilien kirjakuvia selaillessa saa todellakin päänsä pyörryksiin, yksityiskohtia, valaistusta ja muuta rekvisiittaa on todellakin mietitty ja vaalittu. Kuvat kieltämättä inspiroi, varsinkin jos "oheiskrääsällä" on joku kirjaan liittyvä tarkoitus tai ajatus. Simppeli kuvakin toimii, etenkin jos kansikuva itsessään on jo taideteos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos. Samaa mieltä, että rekvisiitta pökerryttää. Selasin tänään yhtä tiliä, jossa oli erittäin kauniita, valkeita ja minimalistisia kuvia. Toimii myös.

   Poista
 24. Minäkin sain viimein itselleni oman blogi-instagramtilin aikaiseksi, osittain tämän postauksen inspiroimana. Tosin nyt vasta tajusin, etten muistanut tätä silloin heti kommentoida, hups! No, sunnuntain puolella edelleen. ;>

  Minulle kuvilla on suuri merkitys, rakastan sitä visuaalisuutta mikä niiden kautta parhaillaan tulee ilmi. On oikeastaan sivuseikka, sopiiko oheissälä kirjan teemaan/kanteen vai ei, jos kuva on kaunis. Se on toki vain oma mielipiteeni, ja tietystihän itse postaus täällä blogeissa on se tärkein asia, mutta parhaillaan onnistunut kuva saa lukemaan tekstin huolellisemmin, huono, suttuinen ja huolimaton taas työntää luotaan.

  Olen lukenut vuosikausia lifestyle-blogeja, ja ollut sielläkin mukana, liekö siitä tulee myös tietynlainen rakkaus muiden blogeissa suuriin ja laadukkaisiin kuviin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla! On hyvä, että jokaisella on oma makunsa kuvien suhteen niin kuviakin on sitten monenlaisia katseltavissa. Minun on vaikea laittaa blogiin korkealaatuisia kuvia, koska tallennustila on rajallinen. Minne tallennat omat kuvasi? Vinkkejä? :)

   Poista
  2. En laita koskaan kuvia suoraan blogialustalle, koska se hyppäyttää ne helposti hieman huonolaatuisiksi ja toisekseen vie juurikin tilaa. Omat kuvani ovat flickr.com'ssa, sen olen kokenut itselleni parhaimpana kuvasivustona. :)

   Poista

Kiitos kommentista!